Identificēti MH17 lietā aizdomās turamie separātisti (74)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien starptautiskā izmeklēšanas komisija nosaukusi četru cilvēku vārdus, kuri spēlēja nozīmīgu lomu "Malaysia Airlines" pasažieru reisa MH17 notriekšanā virs Austrumukrainas 2014.gadā. Tajā pašā dienā vēl vairākus separātistus identificēja pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat".

Starptautiskā izmeklēšanas komisija nosauca četru aizdomās turamo vārdus: Igors Girkins, Sergejs Dubinskis, Oļegs Pulatovs un Leonīds Harčenko.

"Šodien mēs izsūtīsim starptautiskos aresta orderus pirmajiem aizdomās turamajiem, pret kuriem tiks ierosinātas lietas. Viņi tiks iekļauti arī valstu un starptautiskajos meklēto personu sarakstos," preses konferencē paziņoja Nīderlandes policijas galvenais konstebls Vilberts Paulisens.

Izmeklētāji uzskata, ka aizdomās turamie ir atbildīgi par lidmašīnas notriekšanā izmantotās zenītraķešu iekārtas "Buk" nogādāšanu no Krievijas Austrumukrainā, Maskavas finansēto prokrievisko kaujinieku bandu teritorijā.

Kā norādīja komisija, pat ja četri aizdomās turamie "paši nenospieda pogu", izmeklētāji uzskata viņus par atbildīgiem "Buk" nogādāšanā no Krievijas Ukrainas austrumos ar mērķi izmantot karadarbībā. "Pat ja tas nebija viņu sākotnējais plāns, mēs viņus sauksim pie atbildības par notriekto lidmašīnu MH17," paziņoja izmeklēšanas komisija.

Bojāgājušo radinieki atklāja, ka izmeklētāji darījuši viņiem zināmu, ka četru aizdomās turamo tiesa sāksies 2020.gada martā Nīderlandē.

Taču aizdomās turamie, visticamāk, tiks tiesāti aizmuguriski, jo Krievija neizdod savus pilsoņus tiesāšanai ārvalstīs. Savukārt Harčenko atrašanās vieta izmeklētājiem pagaidām neesot zināma.

Bijušais teroristu organizācijas "Doņeckas Tautas Republika" (DTR) līderis Igors Girkins (Strelkovs) trešdien Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" noliedza, ka Maskavas atbalstītie kaujinieki būtu notriekuši "Boeing 777".

"Es varu vienīgi pateikt, ka kaujinieki nenotrieca "Boeing"," aģentūrai sacīja Girkins.

Šī pati izmeklēšanas komisija, ko vada Nīderlande, pagājušā gada maijā paziņoja, ka uzbrukumā izmantotā raķete un tās palaišanas iekārta nākusi no Krievijas 53. zenītraķešu brigādes, kas dislocēta Kurskā.

Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Nīderlandes žurnāla "De Groene Amsterdammer" veica pētījumu, kurā analizēja ar Krievijas "troļļu fermu" "Interneta pētījumu aģentūra" (IRA) saistīto kontu tvītus par MH17, ko pērnā gada oktobrī publiskoja platforma "Twitter". Krievijas troļļi trīs dienu laikā publicēja gandrīz 111,5 tūkstošus tvītu, kuros galvenokārt MH17 notriekšanā vainoja Ukrainu.

"Bellingcat" identificējis cilvēkus, kuri dzirdami Ukrainas Drošības dienesta (UDD) un Nīderlandes vadītās izmeklēšanas komisijas publicētajos pārtvertajos telefona zvanos.

Pirmo pārtverto telefona zvanu porciju vietnē "YouTube" publicēja UDD, mēģinot pierādīt starptautiskajai sabiedrībai, ka lidmašīna, kurā atradās 298 cilvēki, tika notriekta no Maskavas atbalstīto separātistu kontrolē esošajām teritorijām. Ukrainas varasiestādes starptautiskajiem izmeklētājiem nodeva pavisam ap 150 000 pārtvertu telefonsarunu, no kurām dažas vēlāk tika publiskotas komisijas "YouTube" kontā un atskaņotas preses konferencēs.

"Bellingcat" norāda, ka Ukrainas izlūkdienesta publiskotās sarunas tikušas pārbaudītas ar dažādiem publiski pieejamiem rīkiem un salīdzinātas ar drošticamu informāciju, kā rezultātā secināts, ka tās ir autentiskas.

Trešdien publicētajā "Bellingcat" pētījumā nosaukti vairāku pārtvertajās telefonsarunās dzirdamo separātistu vārdi, kā arī mēģināts noteikt, cik lielā mērā viņi bija iesaistīti zenītiekārtas "Buk" pārvietošanā un MH17 notriekšanā. Vairāku cilvēku vārdi medijos izskanējuši jau iepriekš.

"Bellingcat" identificētie separātisti, kas, iespējams, bija iesaistīti reisa MH17 notriekšanā virs Austrumukrainas
"Bellingcat" identificētie separātisti, kas, iespējams, bija iesaistīti reisa MH17 notriekšanā virs Austrumukrainas Foto: Bellingcat
Igors Girkins/Strelkovs
Igors Girkins/Strelkovs Foto: Bellingcat

Igors Girkins/Strelkovs, segvārds "Strelok"

Dzimis 1970.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā ieņēma pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" aizsardzības ministra amatu

Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) pulkvedis Strelkovs 18.jūlija rītā - dienu pēc lidmašīnas notriekšanas - sazinājās ar Sergeju Dubinski par "Buk" aizgādāšanu no separātistu kontrolētās teritorijas uz Krieviju. Tā kā vairums pārējo identificēto separātistu bija viņa padotie, domājams, ka Strelkovs zināja, ka lidmašīna tika notriekta ar Krievijas armijas raķešu iekārtu "Buk".

Sergejs Dubinskis
Sergejs Dubinskis Foto: Bellingcat

Sergejs Dubinskis, segvārds "Hmurijs"

Dzimis 1962.gadā Ukrainas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā vadīja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" militāro izlūkdienestu, kas 17. un 18.jūlijā transportēja "Buk" pa separātistu kontrolētajām teritorijām un apsargāja tā palaišanas laukumu.

Lai arī Doņeckas militārais izlūkdienests formāli ir neatkarīgs no Krievijas GRU, izskanējušas aizdomas, ka tas tomēr atrodas daļējā vai pilnīgā Krievijas līdzinieka kontrolē. "Doņeckas GRU" varētu būt bijis iesaistīts lēmuma pieņemšanā par MH17 notriekšanu.

Vairākas telefonsarunas liecina, ka Dubinskis pasūtīja kaujas gatavībā esošā "Buk" piegādi uz frontes līniju Šņižnē un ka viņš personīgi koordinēja tā atgādāšanu 2014.gada 17.jūlijā. Pēc MH17 notriekšanas viņš bija iesaistīts arī "Buk" nogādāšanā atpakaļ Krievijā.

"Bellingcat" pilnajā ziņojumā norādīts, ka Dubinskis saviem padotajiem lika apsargāt "Buk" palaišanas vietu Šņižnē. Padoto grupai bija nozīmīga loma lēmuma pieņemšanā par pasažieru lidmašīnas notriekšanu, noturot to par ienaidnieka lidaparātu, norāda "Bellingcat".

Oļegs Pulatovs
Oļegs Pulatovs Foto: Bellingcat

Oļegs Pulatovs, segvārdi "Gjurza" un "Halifs"

Dzimis 1966.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā bija "Doņeckas GRU" 2.departamenta vadītājs, strādāja Dubinska vadībā.

Pulatovs ir bijušais Krievijas bruņoto spēku apakšpulkvedis. Tiek uzskatīts, ka viņš bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā Šņižnē.

Leonīds Harčenko
Leonīds Harčenko Foto: Bellingcat

Leonīds Harčenko, segvārds "Krot"

Dzimis 1972.gadā Ukrainas teritorijā. Ukrainas pilsonis. 2014.gadā vadīja "Doņeckas GRU" 2.departamenta izlūkošanas bataljonu.

Domājams, ka Harčenko bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā pie palaišanas vietas Šņižnē. Viņš arī varētu būt iesaistīts "Buk" transportā uz palaišanas laukumu un vēlāk tā transportēšanā prom no notikuma vietas.

Eduards Gilazovs
Eduards Gilazovs Foto: Bellingcat

Eduards Gilazovs, segvārds "Rjazan"

Dzimis 1984.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā bija 1. izlūkošanas bataljona komandieris, Harčenko padotais.

"Bellingcat" Gilazovu identificējis kā separātistu komandieri, kurš bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā.

Oļegs Šarpovs
Oļegs Šarpovs Foto: Bellingcat

Oļegs Šarpovs, segvārds "Zmej"

Dzimis 1972.gadā, miris 2014.gada 3.novembrī. Ukrainas pilsonis. 2014.gadā bija vada komandieris.

"Bellingcat" identificējis Šarpovu kā separātistu vārdā Oļegs, kuram 2014.gada 17.jūlijā plkst.13.09 bija telefonsaruna ar Harčenko. Tajā Šarpovs prasīja Harčenko ceļu uz vietu, no kuras divas stundas vēlāk tika palaista raķete, kas notrieca MH17. Domājams, ka Šarpovs bija notikuma vietā brīdī, kad raķete tika palaista.

Igors Bezlers
Igors Bezlers Foto: Bellingcat

Igors Bezlers, segvārds "Bes"

Dzimis 1965.gadā Ukrainas teritorijā. Krievijas pilsonis. Tā dēvētās "Bezlera grupas" komandieris. Ukraina apgalvo, ka Bezlers ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU loceklis.

Bezlers vienā no pārtvertajām telefonsarunām savam padotajam Steļmaham saka, ka viņa virzienā lidojot "putniņš". Bezlers liek šo ziņu nodot "uz augšu". Šī ziņa varētu būt veicinājusi to, ka MH17 tika noturēts par ienaidnieka lidaparātu, norāda "Bellingcat". 

Bezlers arī kādā telefonsarunā par lidmašīnas notriekšanu ziņo cilvēkam, ko UDD identificējusi kā Krievijas GRU aģentu Vasiliju Geraņinu.

Bezlers apgalvojis, ka ierakstītās sarunas patiesībā esot notikušas 2014.gada 16.jūlijā, dienu pirms MH17 notriekšanas.

Sergejs Povaļajevs
Sergejs Povaļajevs Foto: Bellingcat

Sergejs Povaļajevs, segvārds "Bocman"

Dzimis 1976.gadā, miris 2016.gada 6.janvārī Krievijā no plaušu karsoņa. Krievijas pilsonis. 2014.gadā bija "Bezlera grupas" komandiera vietnieks. Iespējams, Krievijas GRU specnaza virsnieks.

Pārtvertā telefonsarunā ar Dubinski neilgi pēc MH17 notriekšanas Dubinskis viņam stāsta, ka no rīta esot saņemts "Buk", ar ko tikko notriekta "Suška" ("Suknhoi" lidaparāts). Izņemot to, ka Povaļajevs bija Bezlera padotais, nav citu tiešu pierādījumu, ka Povaļajevs bija iesaistīts MH17 notriekšanā.

Valērijs Steļmahs
Valērijs Steļmahs Foto: Bellingcat

Valērijs Steļmahs, segvārdi "Najemņik" jeb "Naimaņec" un "Batja"

Dzimis 1955.gadā Ukrainas teritorijā. Pilsonība nav zināma. 2014.gadā bija Bezlera padotais.

Steļmahs identificēts kā persona, kas dažas minūtes pirms MH17 notriekšanas Bezleram ziņoja par to kā ienaidnieka lidaparātu. Bezlers lika nodot ziņu "uz augšu" - tas varēja nozīmēt "Doņeckas GRU" vai kāda cita veidojuma informēšanu. Iespējams, ka tieši šī ziņa sasniedza "Buk" komandu īsi pirms MH17 notriekšanas.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paudis atzinību par četru aizdomās turamo nosaukšanu un viņu gaidāmo tiesāšanu.

"Šis ir svarīgs svarīgs posms centienos atklāt visu patiesību un nodrošināt taisnīgumu par 298 cilvēku no 17 valstīm nogalināšanu," teikts Stoltenberga paziņojumā. "Es pilnībā uzticos Nīderlandes juridiskās sistēmas neatkarībai un profesionālismam."

"Kā norādījusi ANO Drošības padome, visām valstīm jāsadarbojas centienos panākt patiesību, taisnīgumu un atbildību," pavēstīja Stoltenbergs.

Tikmēr Ukraina trešdien aicināja Krieviju uzņemties atbildību par pasažieru lidmašīnas notriekšanu.

"Mēs aicinām Krievijas Federāciju atzīt savu atbildību par ieroču piegādāšanu" kaujiniekiem, teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā, vienlaikus mudinot Maskavu sadarboties ar izmeklēšanu.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izmeklēšanas komisijas paziņojumu par Krievijas militārpersonu līdzdalību lidmašīnas notriekšanā nodēvēja par "absolūti nepamatotu", par ko "atkal nav parādīts neviens konkrēts pierādījums".

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu