Islandei apnikuši necienīgie un neapdomīgie "Instagram" influenceri (10)

Foto: Pixabay
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Islande ir ļoti populārs ceļojumu galamērķis arī tiem tūristiem, kas vēlas uzņemt ideālas fotogrāfijas ievietošanai sociālajā tīklā “Instagram”. Tur Islandes bilžu ir ļoti daudz – vairāk nekā desmit miljoni, un to skaits tikai turpinās augt. Tomēr Islandes iedzīvotājiem un valsts institūcijām sākusi apnikt tā dēvēto influenceru necienīgā un neapdomīgā uzvedība, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Šomēnes plašu kritikas vilni izraisīja kāds tūrists, kurš ar nomātu auto bija iestidzis mālos. Par viņa “glābšanu” Islandes policija vēstīja savā sociālā tīkla “Facebook” profilā.

Braukšana bezceļos Islandē ir aizliegta, lai nenodarītu postījumu apkārtējai videi.

Tomēr tūristi pret šādiem aizliegumiem izturas ļoti bezatbildīgi.

Tūristu uzvedība Islandē ir kļuvusi tik problemātiska, ka Islandes iedzīvotāji pat ir izveidojuši īpašas “Facebbok” un “Instagram” lapas, kurās tiek dokumentēta nepieņemamā valsts ciemiņu uzvedība.

Šajās vietnēs atrodami pierādījumi, ka tūristi mēdz braukt reibumā, sēdēt uz glečeriem, staigāt pa ķērpi, iekļūt vietās, kas ir norobežotas no tūristiem un darīt citas lietas, kas Islandē tūristiem nav atļautas.

Islandē dzīvojošā fotogrāfe Mihalina Okreglicka norāda, ka daudzi “Instagram” fotogrāfi, kas dodas uz Islandi, nemaz nezina, ko viņi drīkst un nedrīkst darīt, un viņiem liekas, ka viņiem ir atļauts viss.

“Man ir sajūta, ka šobrīd viss ir tikai par un ap “Instagram” un par ideālu “Instagram” attēlu. Es nekad nekur citur neesmu redzējusi tik daudz stulbu un bezatbildīgu cilvēku [tūristu] kā Islandē. Es dodos uz viņu profiliem un atstāju komentārus, cenšoties viņiem pateikt, lai viņi pārtrauc,” stāsta fotogrāfe.

Savukārt Islandes tūrisma padome “Visit Island” ir sākusi vairākus projektus, lai veicinātu atbildīgu ārvalstu viesu uzvedību valstī.

Piemēram, tūristi tiek informēti par Islandes ķērpja nozīmīgumu vai par nepieciešamību turēties pie galvenajiem ceļiem, pārvietojoties ar automašīnu.

Tāpat “Visit Island” piedāvā tūristiem, kas ierodas Islandē, jau lidostā parakstīt “zvērestu”, kurā tūrists paņemas atstāt apmeklētās vietas tādas, kādas tās bijušas pirms viņa vai viņas ierašanās.

Islandes ķērpis ir ļoti trausls – ja tam uzkāpj virsū, tas var iet bojā. Ķērpis ir ļoti svarīgs, jo tas palīdz novērst augsnes eroziju, palīdz saglabāt ūdeni un mitrumu, kā arī ir mājas daudziem mikroorganismiem.

Tikmēr bezceļu braukšana Islandē tiek uzskatīta par ļoti postošu. Vasaras kalnainajos apvidos ir ļoti īsas, un tas nozīmē, ka veģetācijai var būt nepieciešams ilgs laiks, lai atgūtos no bezceļu braucēju atstātajām pēdām.

Foto: Pixabay

Gids Palls Jokuls Petursons, kurš galvenokārt nodarbojas ar Islandes dabas izrādīšanu fotografiem uzskata, ka ir gan “labie”, gan “sliktie” influenceri.

“Sliktie ļoti bieži piesaista arī sliktus tūristus, jo viņi popularizē bezatbildīgu uzvedību un pārkāpj noteikumus, tādējādi radot iespaidu, ka Islandē noteikumus ievērot nav nepieciešams,” uzskata Petursons.

“Es esmu pieredzējis dažādu veidu uzvedību, kas ir gan necienīga, gan bīstama - piemēram, pārrāpšanās pār žogu un stāvēšana klints malā, lai tikai uztaisītu selfiju,” viņš piebilst.

Savukārt labie “Instagram” influecneri rāda dažādus veidus kā izbaudīt dabu, nedarot tai pāri.

Dažas vietas pat kļūst par “insta-slavenām” - neviens pat nemin to atrašanās vietu, bet visi tāpat zina, kur attiecīgā vieta atrodas.

Viena no šādām vietām ir kanjons Fjādraurgljūfirs, kas kļuva slavens visā pasaulē pēc tam, kad tajā videoklipu uzfilmēja dziedātājs Džastins Bībers.

Tas izraisīja dramatisku tūristu pieplūdumu, kā rezultātā Islandes valdība pieņēma lēmumu uz vairākām nedēļām slēgt šo vietu apmeklētājiem.

“Viena slavena cilvēka rīcība var dramatiski ietekmēt veselu apvidu, ja seko masveida cilvēku pieplūdums,” iepriekš izteicies Islandes vides ministrs Gudmundurs Ingi Gudbrandsons.

Fotogrāfs Bens Simons Rēns lieto “Instagram” iedvesmas gūšanai, tomēr viņš arī saskata nopietnu problēmu tajā, ka daudzi fotogrāfi ar necieņu izturas pret vidi, kuru viņi fotografē.

“Tāpēc es vienmēr sev jautāju, vai tas ir tikai par “patīk” skaitu vai viņiem tomēr rūp arī planēta un daba,” jautā fotogrāfs.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu