Austrālijā par teroraktu plānošanu aizturēti trīs "Islāma valsts" atbalstītāji

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas policija Sidnejā otrdien par teroraktu gatavošanu pret vairākām sabiedriskām ēkām, arī vēstniecībām, baznīcām un tiesām, aizturējusi trīs teroristu grupējuma "Islāma valsts" biedrus un atbalstītājus, pavēstīja likumsargi.

Pretterorisma policija otrdienas rītā veikusi kratīšanu sešos īpašumos Sidnejas rietumos un aizturējusi trīs 20, 23 un 30 gadus vecus vīriešus, teikts policijas paziņojumā.

Divi gados jaunākie vīrieši apsūdzēti, ka viņi ir "Islāma valsts" biedri.

Teroraktus, kas bijuši plānošanas "sākotnējā stadijā", iedvesmojis teroristu grupējums, norādīja policija.

20 gadus vecais vīrietis novērots 12 mēnešus pēc atgriešanās Austrālijā no Libānas, kur viņš bijis zināms vietējām varasiestādēm, žurnālistiem Sidnejā sacīja Austrālijas Federālās policijas komisāra asistents Īans Makartnijs.

Līdzās plānam sarīkot teroraktu Austrālijā šis vīrietis arī "paudis vēlmi doties uz Afganistānu, lai tur cīnītos "Islāma valsts" rindās", norādīja policija.

Viņam izvirzītas apsūdzības par terorakta gatavošanu un gatavošanos doties uz ārvalstīm, lai veiktu naidīgas darbības.

Maksimālais sods par abiem likumpārkāpumiem ir mūža ieslodzījums.

23 gadus vecajam vīrietim bijusi "redzama vieta ekstrēmistu globālajā tīmekļa kopienā". Viņš tiek apsūdzēts par piederību teroristu organizācijai, un viņam draud līdz desmit gadiem cietumā.

Policija arī apsūdzējusi 30 gadus veco vīrieti, kas bijis abu pārējo biedrs, ka viņš guvis finansiālu labumu, izkrāpjot bezdarbnieka pabalstus.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu