Krievijas zemūdens pētniecības aparāta ugunsgrēkā 14 bojāgājušie (24)

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Neidentificēta zemūdene  Severomorskas ostā 2019. gada 2. jūlijā
Neidentificēta zemūdene Severomorskas ostā 2019. gada 2. jūlijā Foto: AFP / Scanpix

Krievijas militārā zemūdens pētniecības aparāta ugunsgrēka rezultātā gājuši bojā 14 jūrnieki, atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministriju, ziņo Krievijas mediji.

Tiek ziņots, ka ugunsgrēks izcēlies 1. jūlijā, kad zemūdens pētniecības aparāts jeb dziļūdens atomzemūdene AS-12, kas paredzēta Pasaules okeāna dzelmes pētniecībai Krievijas Kara flotes interesēs, izpildījis biometriskos mērījumus. 14 apkalpes locekļi gājuši bojā no saindēšanās ar degšanas produktiem.

"Novaya gazeta", atsaucoties uz vietējo interneta portālu «Североморск Life», ziņo par sprādzienu, kas 1. jūlija vakarā noticis uz kādas Krievijas Ziemeļu flotes zemūdenes. Sprādziena rezultātā uz zemūdenes izcēlies ugunsgrēks, un vairāki cilvēki nogādāti slimnīcā. Šobrīd šī informācija portālā vairs nav atrodama.

"Otkritie Media", atsaucoties uz anonīmiem avotiem Ziemeļu flotē, vēsta, ka aizdedzies pētniecības aparāta pārvadātājs zemūdene BS-136 "Orenburg".

Izdevums "Baza" vēsta, ka četri vai pieci cietušie nogādāti Severomorskas armijas hospitālī. Viņi saindējušies ar degšanas produktiem un guvuši smadzeņu satricinājumu. "Baza" apgalvo, ka zemūdenē gājis bojā viens virsnieks, bet pārējie miruši ceļā uz slimnīcu.

Tāpat tiek ziņots, ka apkalpei izdevies ugunsgrēku likvidēt. Pats pētniecības aparāts šobrīd jau nogādāts Krievijas Kara flotes bāzē Severodvinskā.

Krievijas Aizsardzības ministrija nav precizējusi pētniecības aparāta tipu, kā arī to, cik  cilvēki kopumā tajā atradušies.

Tikmēr Norvēģijas pretradiācijas aizsardzības pārvalde paziņoja, ka no Krievijas varasiestādēm saņēmusi informāciju, ka uz zemūdenes noticis gāzes sprādziens. Tomēr Krievijas Aizsardzības ministrija noliedza, ka Norvēģijai sniegtas šādas ziņas.

"Notika gāzes sprādziens, to apstiprināja Krievijas varas iestādes," pārvaldes direktotrs Pērs Strands sacīja aģentūrai AFP.

"Mēs gaidām informāciju no Krievijas puses, vai uz zemūdenes bija reaktors," viņš piebilda.

Strands arī teica, ka viņa vadītā pārvalde nav konstatējusi radiācijas līmeņa pieaugumu.

Taču Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka "Norvēģijas pusei netika nosūtīti nekādi paziņojumi attiecībā uz Krievijas zinātnisko pētījumu dziļūdens aparātu".

Zemūdene šobrīd atrodas Severomorskas karaflotes bāzē.

Sākusies nelaimes gadījuma cēloņu noskaidrošana.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins atcēlis savu dalību forumā "Krievijas upes" un ticies ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, paziņoja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Dziļūdens kodolzemūdeni "AS-12" izstrādāja Sanktpēterburgā pagājušā gadsimta 80.gadu beigās. Tā sastāv no vairākām titāna lodēm, spēj nolaisties sešu kilometru dziļumā un ūdenī sasniegt ātrumu līdz 30 mezgliem stundā.

Rietumvalstu izlūkdienesti norādījuši, ka "AS-12" ir domāts diversijām, un izstrādāts, lai iznīcinātu zemūdens infrastruktūru. Tas piemēram, spēj iznīcināt maģistrālos starpkontinentālos sakaru kabeļus un zemūdens izlūkstacijas, kas novēro Krievijas jūras spēkus.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu