Nāvējošie tīģermoskīti kolonizējuši jau pusi Francijas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Āzijas tīģermoskīts.
Āzijas tīģermoskīts. Foto: Wikimedia Commons

Eksperti paziņojuši, ka Āzijas tīģermoskīti (Aedes albopictus), kuri pārnēsā virkni potenciāli nāvējošu slimību, jau kolonizējuši pusi Francijas un projām nemaz netaisās.

Melnbalti strīpainie moskīti, kuru dzēliens ir ļoti sāpīgs, kā arī potenciāli bīstams, jo tie pārnēsā nāvējošas tropiskās slimības, piemēram, dzelteno drudzi, Zikas vīrusu un čikungunjas vīrusu, pirmo reizi Francijā tika pamanīti pēdējās dekādes laikā, bet līdz Parīzei nonāca 2014. gadā.

Kopš tā laika puse no Francijas reģioniem ir apstiprinājuši, ka tos apsēdušas šo moskītu kolonijas, tāpēc moskītu kontroles kampaņas noris ar pilnu sparu.

Sākot ar 2010. gadu ir bijuši vismaz 50 gadījumi, kad šo moskītu sakosti cilvēki sasirguši ar dzelteno drudzi vai čikungunjas vīrusu.

Eksperti arī brīdina, ka šie moskīti par spīti plašajām kampaņām tik ātri no Francijas nepazudīs. Viņi aplēsuši, ka līdz 2030. gadam Āzijas tīgermoskīti būs kolonizējuši visu Franciju.

“Nepastāv nekāda alternatīva, tāpēc mums jāiemācās ar šiem moskītiem sadzīvot,” izdevumam “Le Parisien” teica moskītu eksperts Viktors Robērs.

Tas vēl nav viss: izskatās, ka moskītu slazdi un repelenti, kurus pārbaudījušas vietējās iestādes, nav īpaši efektīvi.

Naktī no moskītiem var pasargāt moskītu tīkli, tomēr, atšķirībā no Eiropas moskītiem, Āzijas tīģermoskīti dienā siro tikpat naski kā naktī.

Labākais padoms, ko sniedz eksperti, ir pārliecināšanās, ka māju tuvumā nav stāvoša ūdens, jo tajā šie moskīti vairojas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu