Niknie dārza ienaidnieki jeb kā atbrīvoties no Spānijas kailgliemežiem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Spānijas kailgliemeža sastapšana dārzā nav nekas patīkams - šie kukaiņi vēja ātrumā spēj noēst un sabojāt veselus ogu krūmus. Pret ieceļojušajiem kailgliemežiem ir samērā maz metožu, kā tos iznīcināt, taču tādas pastāv. Kā pasargāt savu dārzu no kailgliemežiem, lasi tālāk. 

Latvijā Spānijas kailgliemeži ir parādījušies samērā nesen - tie dārzus iekaro vien pēdējos desmit gadus. Šis ir viens no Eiropas nozīmīgākajiem lauksaimniecības kaitēkļiem, kam ir arī maz dabisko ienaidnieku - Spānijas kailgliemezis negaršo ežiem, putniem, pat dažām vaboļu sugām, kas savā ēdienkartē iekļauj gliemežus. Tieši tāpēc bez dārznieka iejaukšanās gliemji var pārņemt veselu dārzu. 

Labākā un iedarbīgākā metode pret gliemjiem - to savākšana, vēsta 2015. gada Ārhusas universitātes pētījums. Gliemji, atšķirībā no citiem kaitēkļiem, spēj pretoties indēm un lamatām. Dāņu pētnieki secinājuši, ka pret Spānijas kailgliemežiem nelīdzēs alus lamatas, kurās citas gliemežu sugas noslīkst. Iedarbīgs līdzeklis ir specializētas gliemežu indes, taču tās apdraud arī citus dārza iemītniekus - ežus, kukaiņus un putnus. Kā skaidro pētnieki, indes ir "abpusgriezīgs zobens" - ar tām atbrīvosies no gliemežiem, bet arī samazināsi dārza bioloģisko daudzveidību.  

Lai atbrīvotos no Spānijas kailgliemežiem, uzvelc biezus gumijas cimdus, savāc ložņas stikla burkā un aizskrūvē vāku vai savāc tos plastmasas maisā un aizsien to ciet. Galvenokārt gliemji vairojas no augusta līdz septembrim, tāpēc ir īpaši svarīgi tos savākt, pirms tie sāk dēt oliņas. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu