Zviedrijā pirmoreiz vīrieti atzīst par vainīgu "izvarošanā aiz nolaidības" (54)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas Augstākā tiesa ceturtdien atzina vīrieti par vainīgu "izvarošanā aiz nolaidības" saskaņā ar pērn spēkā stājušos likumu, kas nosaka, ka seksuāli kontakti bez visu iesaistīto pušu piekrišanas uzskatāmi par izvarošanu.

Augstākā tiesa pēc pierādījumu izskatīšanas noraidīja aizstāvības argumentu, ka starp 27 gadus veco vīrieti un sievieti pastāvējusi klusējoša piekrišana. Viņi bija iepazinušies ar sociālo mediju starpniecību un oktobrī piekrituši personīgi satikties.

Šis ir pirmais Augstākās tiesas lēmums kopš minētā likuma stāšanās spēkā pērnā gada 1.jūlijā. Likums nosaka, ka jebkādiem seksuāliem kontaktiem nepieciešama visu iesaistīto pušu skaidra piekrišana vārdiskā veidā vai ar ķermeņa valodu, citādi tie uzskatāmi par izvarošanu.

Likumā tika formulēti divi jauni likumpārkāpumi - "izvarošana aiz nolaidības" un "seksuāla izmantošana aiz nolaidības", ar "nolaidību" saprotot to, ka viena puse nav brīvprātīgi piedalījusies šajā procesā.

Sieviete bija uzaicinājusi vīrieti apmeklēt viņu un piedāvājusi viņam palikt pa nakti, jo viņš dzīvoja citā pilsētā. Viņa sacījusi, ka sekss viņai neinteresē, un vīrietis uz to īsziņā atbildējis "OK".

Abi gulējuši vienā gultā, un naktī starp viņiem noticis seksuāls kontakts. Sieviete tiesā sacīja, ka tā laikā jutusies paralizēta un pasīva.

Pēc viņas liecību un citu pierādījumu analīzes tiesa secināja, ka sekss nav bijis brīvprātīgs, un atzina vīrieti par vainīgu rupjā nolaidībā. Viņam tika piespriests astoņu mēnešu cietumsods.

Šim likumam jaunu impulsu ir devusi globālā kustība #MeToo, kurā sievietes ir dalījušās ar saviem stāstiem par seksuālu vardarbību un uzmācību.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu