Zirgu trenere Linda: zirgi ir mans spēkavots

Intervija
Foto: no personiskā arhīva
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

"Es droši varu teikt, ka zirgi vienmēr ir bijuši mani labākie "dzīves skolotāji". Strādājot ar jaunzirgiem, esmu sapratusi ka zirgi mums māca būt pacietīgākiem un labsirdīgākiem pret apkārtējiem. Šis sporta veids noteikti ir devis man daudz labās īpašības," par zirgu jāšanu pārliecinoši stāsta trenere, jātniece, Linda Žogota. Tuvojoties Vislatvijas zirgu dienām Inčukalnā, piedāvājam nelielu sarunu ar īstenu zirgu pazinēju un jāšanas meistaru. 

Kā aizsākās Jūsu dzīve ar šiem skaistajiem dabas radījumiem - zirgiem? Tas bija likumsakarīgi vai nejauši?       

Pirmo reizi zirga mugurā mani uzsēdināja vectēvs, kad man bija apmēram 1,5 g. Bet man

liekas, ka esmu piedzimusi, lai jātu ar zirgiem vai vismaz būtu kopā ar tiem ikdienas gaitās.

Bērnībā man vienmēr ir bijusi pastiprināta interese par šiem dzīvniekiem. Zoodārza apmeklējums manai ģimenei beidzās ar gaidīšanu kamēr es izvizināšos ar zirgiem. Mācīties jāt es uzsāku 8 gadu vecumā, kad man bija iespēja aizbraukt līdzi klasesbiedrenei, kurā jau tolaik bija uzsākusi mācīties jāt. 

Kā atceraties savas pirmās emocijas, uzsēžoties zirga sedlos? Bailes, pārbaudījums vai uzticība sekundē?

Sākot mācīties jāt, neatminos, ka būtu bijusi baiļu sajūta, lai gan bija iespēja jāt tikai ar lielajiem zirgiem. Un esot bērnam likās ka sēdi ļoti augstu. Kas varētu šķist ļoti bailīgi bērnam, jo ar poniju ir daudz drošāka sajūta uzsākt mācīties jāt. 

Kāpēc jāšana Jums ir tik svarīga? Ko tā jums dod?

Es domāju ka man tas ir "asinīs" . Kādu laiku atpakaļ uzzināju, ka mans vecvectēvs ir strādājis ar zirgiem Baltkrievijā. Zirgi mani vienmēr ir vilinājuši. Skolas laikā, katrs brīvais brīdis tika pavadīts staļļos.

Jāšanas treniņi un kopā būšana ar zirgiem vienmēr ir bijusi laba atslodze no ikdienas steigas. Tāds kā "spēkavots dvēselei".

Kā jau ilga zirg u pazinēja, vai varat definēt - ko jums nozīmē zirgi. Kādi ir šie dzīvnieki? Kādus noslēpumus zirgi glabā?

ES droši varu teikt, ka zirgi vienmēr ir bijuši mani labākie "dzīves skolotāji". Strādājot ar jaunzirgiem, esmu sapratusi ka zirgi mums māca būt pacietīgākiem un labsirdīgākiem pret apkārtējiem. Šis sporta veids noteikti ir devis man daudz labās īpašības.

Foto: no personiskā arhīva

Jāšanas sports - kas šajā visā sniedz vislielāko adrenalīnu un baudu?

Personīgi man vislielāko baudu sniedz jaunzirgu apmācība. Kad ir pagājis jau apjomīgs treniņu process un Tu redzi cik laba ir bijusi Jūsu sadarbība un kā esat auguši kopā. Tas laikam ir tas gandarijums, par to ko esi varējusi jaunzirgam iemācīt.

Kas vienmēr nedaudz biedē? Vai Jums ir kādi rituāli vai talismani, ko turat līdzās sacensībās?

Es domāju ka vissaspringtākais brīdis ir sacensībās, kad abi ar zirgu gribam parādīt maksimālo.

Sacensību atmosfēra ļoti atšķiras no ikdienas treniņu atmosfēras. Zirgs var būt satrauktāks, ne tik ļoti koncentrēts uz jātnieku, un tas var ietekmēt sacensību rezultātus.

Parasti iesildoties pirms starta mēģinu panākt lai zirgs maksimāli koncentrējas uz mani un manām dotajām komandām.

Pastāstiet par saviem trenētajiem jaunzirgiem...

Pārsvarā man ir nācies strādāt ar jaunzirgiem, tos iejājot, apmācot līdz jaunzirgs tiek pārdots. Tāpēc man ir nācies iepazīt visdažādākos zirgus.

Varu teikt , ka katram no viņiem ir bijusi sava personība un raksturs, nekad nav vienādu zirgu. Un tas ir tik interesanti iepazīt katru iejāšanas procesā. No katra var iemācīties ko jaunu, lai pievienotu savam "pieredzes čemodānam"

Vai dzīvē bijis kāds sirdi plosošs atgadījums saistībā ar zirgu pasauli? Vai gadījums, kad zirgs ir izrādījis Jums pašai cieņu un bijis īsts draugs?

Jā, noteikti! Ir bijuši zirgi ar kuriem ir iespēja būt kopā ilgāku laiku, līdz ar to pieķeroties konkrētam zirgam vairāk . Ir bijis ļoti grūti šķirties, kad jaunzirgs tiek pārdots. 

Foto: no personiskā arhīva

Kāds ir labs jātnieks - jūsu definīcija...

Jātnieks, kurš spēj ieklausīties savā zirgā, un atrast kopīgu valodu.

Vai ģimene jūs atbalsta un arī nodarbojas ar jāšanas sportu?

Droši varu teikt, ka esmu vienīgā zirgumīle ģimenē. Bet mana ģimene vienmēr ir respektējusi un atbalstījusi manu izvēli.

 Labākā anekdote, ko esat dzirdējusi par zirgiem vai jātniekiem?

Laikam īsti nav mīļākā anekdote, bet ļoti patīk visiem zināmais sakāmvārds: "Dāvinātam zirgam zobos neskatās" Izmantoju kad kāds sūkstās par saņemtajām dāvanām.

Kas ir lielākais kārums Jūsu zirgam un jums pašai?

Parasti dodoties pie zirgiem ņemu līdzi zirgu kārumus , tās ir speciālas zirgu končas vai cukurgraudiņus, lai ik pa laikam būtu iespēja pacienāt draugu. Man pašai ļoti iet pie sirds konfektes "Serenāde". 

Inčukalnā, Nacionālajā sporta bāzē “Jauno Jātnieku skola” 14. jūlijā no plkst. 9:00 norisināsies gada gaidītākais pasākums - XII Vislatvijas Zirgu diena, kas pulcē zirgus un zirgu mīļotājus no visas Latvijas. Tie ir svētki un kopā būšanas prieks visai ģimenei. Savukārt 12. un 13 jūlijā norisināsies Jauno Jātnieku skolas turnīra 2. posms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu