Vai zobu birsti un zobu pastu var aizstāt, piemēram, ar pirkstu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zobu birste un zobu pastas tūbiņa.
Zobu birste un zobu pastas tūbiņa. Foto: pixabay.com

Lai tīrītu zobus, lielākā daļa cilvēku izmanto zobu birsti, zobu pastu un zobu diegu, tomēr šos rīkus lieto ne visa cilvēce. Daudzas iezemiešu grupas, kā arī attīstības valstu iedzīvotāji mutes dobuma kopšanai izmanto senākas tehnikas. Dažas no tām ir ievērojami efektīvas.

Koka saknes

Kā vēstīts izdevumā "The Conversation", daudzi cilvēki Vidējos Austrumos un dažās Āzijas dienvidu un dienvidaustrumu daļās zobus tīra ar arakas koka zariņiem. Zara galu viņi padara spurainu un samitrina ūdenī vai rožūdenī, bet pēc tam tīra ar to zobus. Arakas koksnē ir augsta fluorīda un citu pretmikrobu sastāvdaļu koncentrācija.

Citās kultūrās bieži tiek izmantotas aromātisko koku saknes, kas labi atsvaidzina elpu. Šie tā saucamie košļājamie kociņi tiek lietoti jau tūkstošiem gadu. Pirmās ziņas par šādu elpas atsvaidzināšanas metodi rodamas jau Senajā Babilonijā ap 3500. gadu pirms mūsu ēras, tomēr tā tika izmantota arī Ķīnā ap 1600. gadu pirms mūsu ēras.

Vairākos pētījumos pierādīts, ka šāda veida saknītēm un zariņiem ir ļoti līdzīgs efekts kā parastajām zobu birstēm. Tiesa, ar tiem ir grūti iztīrīt zobu starpas, kā arī, ja tie tiek lietoti nemākulīgi, tad var nopietni bojāt smaganas un zobu virsmu.

Zobu birstes vietā - pirksts

Dažās kultūrās cilvēki uz zobiem dažādas substances uzklāj un berzē ar saviem pirkstiem. Piemēram, dažās musulmaņu valstīs cilvēki zobus tīra ar valrieksta koka mizu. Tai ir antibakteriāla iedarbība. Ļaudis uzskata, ka šī miza arī balina zobus. Tomēr nav zinātniski pierādīta tās efektivitāte vai noskaidroti blakusefekti.

Daži cilvēki Indijas, Āfrikas, Dienvidāzijas un Dienvidamerikas provincēs zobu tīrīšanā izmanto ķieģeļu pulveri, dubļus, sāli vai pelnus. Tiesa, šīs vielas nesatur fluorīdu un ir ļoti rupjas, tāpēc beigās zobi var kļūt jutīgi, bet smaganas – bojātas.

Daudzviet zobu higiēnā tiek izmantots arī ogļu pulveris, kas ir pat dažu zobu pastu sastāvā mūsdienās. Daži pētījumi liecina, ka ogle var iznīcināt kaitīgās baktērijas.

Modernās metodes

Zobu kariess un smaganu slimības ir vienas no mūsdienās biežākajām mutes dobuma kaitēm. Ar dažiem izņēmumiem šīs slimības ir novēršamas ar pareizu mutes higiēnu un veselīgu uzturu. Tomēr procentuāli lielais daudzums cilvēku, kuri sirgst ar šīm kaitēm, liecina, ka orālās higiēnas metodes nav ne tuvu ideālam

Modernie orālās higiēnas rīki ir īpaši izveidoti, lai iztīrīt varētu pat grūti aizsniedzamas vietas mutē, tāpēc, ja tos izmanto pareizi, tie ir ļoti efektīvi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu