"Vecīšu aplikācija" varētu nonākt FIB redzeslokā (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers aicinājis Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) sākt izmeklēšanu par mobilo aplikāciju "FaceApp". Tā iekarojusi milzu popularitāti, jo ļauj veikt manipulācijas ar fotogrāfijām - piemēram, parāda, kā attēlā redzamais cilvēks izskatīsies vecumdienās. Taču izskanējušas bažas par to, vai Krievijā bāzētā kompānija gādā par lietotāju datu drošību.

Šumers sociālajā tīklā "Twitter" raksta, ka FIB un ASV Federālajai tirdzniecības komisijai vajadzētu izpētīt nacionālās drošības un privātuma riskus aplikācijas "FaceApp" darbībā.

"Jo miljoniem amerikāņu to ir lietojuši," uzsver Šumers. "Tā pieder Krievijā bāzētai kompānijai. Un lietotājiem ir jādod pilna, neatsaucama pieeja viņu personīgajām fotogrāfijām un datiem."

Tvītam pievienotajā vēstulē Šumers norāda - iespēja, ka ASV pilsoņu dati varētu tikt nodoti "naidīgai ārvalstu varai", ir "ārkārtīgi satraucoša".

Ietekmīgā politiķa Šumera vēstule adresēta FIB direktoram un Federālās tirdzniecības komisijas priekšsēdētājam.

"FaceApp" īpašnieki noraidījuši aizdomas par lietotāju privātuma un datu drošības pārkāpumiem. Sanktpēterburgā bāzētais uzņēmums "Wireless Lab" apgalvo, ka nevācot lielu datu apjomu, bet tikai konkrētās fotogrāfijas, ko lietotāji apstrādā aplikācijā.

"Kaut arī pētniecības un tehnoloģiju attīstības komanda atrodas Krievijā, lietotāju dati netiek sūtīti uz Krieviju," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Tomēr Savienoto Valstu valdībā uz aplikāciju skatās ar aizdomām. Pirms Šumera lūguma, lai FIB izmeklē tās darbību, ASV demokrātu partijas nacionālā komiteja aicināja 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanām pietuvinātās personas - prezidenta amata kandidātus un viņu kampaņu darbiniekus - neizmantot aplikāciju, vēstīja "The Washington Post".

"Pagaidām nav skaidri zināms, kādi ir privātuma riski, taču izvairīšanās no aplikācijas nesīs vairāk labuma nekā ļaunuma," esot norādījis demokrātu nacionālās komisijas drošības eksperts Bobs Lords.

"Wireless Lab" norāda, ka aplikācijai esot vairāk nekā 80 miljoni aktīvu lietotāju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu