Pētījums: Māršala salās radiācijas līmenis ir augstāks nekā Černobiļā un Fukušimā (1)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jaunākie pētījumu dati uzrāda, ka Klusā okeāna salu valsts Māršala Salas, kur Aukstā kara gados tika veikti ASV kodolizmēģinājumi, vietām ir radioaktīvāka par Černobiļu un Fukušimu, vēsta CNN.

Māršala salās Amerikas Savienotās Valstis aukstā kara laikā izmēģināja vairākas kodolbumbas. Laika posmā no 1946. līdz 1958. gadam Pentagons Māršala salās veica 67 gaisa, zemūdens un sauszemes kodolizmēģinājumus reizi divos mēnešos.

Šobrīd zinātnieki nākuši klajā ar jauniem datiem, kas liecina, ka Māršala salās radiācijas līmenis krietni pārsniedz pat Fukušimas un Černobiļas radiācijas līmeni.

Saskaņā ar Māršala salu valdības datiem saslimstība ar vēzi šajā pasaules vietā ir viena no augstākajām pasaulē. 

Tagad - vairāk nekā 60 gadus pēc šiem notikumiem - Kolumbijas universitātes pētnieki apgalvo, ka starojums četros atolos joprojām ir ļoti augsts. Dažos rajonos tas ir desmit līdz 1000 reižu augstāks nekā radioaktīvajos apgabalos Černobiļā un Fukušimā.

Māršala salu iedzīvotāju skaits ir mazs - 2018.gada jūlijā uz salām mitinājās ap 75 000 cilvēku. Aukstā kara laikā ASV pārvietoja lielu skaitu iedzīvotāju.

Kā vēsta CNN, Bikini atolā ir visaugstākais radiācijas līmenis starp pētītajiem rajoniem. 

Analizējot augsnes paraugus, pētnieki augstā koncentrācijā konstatēja amerīciju-241, cēziju-137, kā arī plutoniju-238, plutoniju-239 un plutoniju-240.

Lai arī Māršala salās tika veikta skaitliski neliela daļa no visiem 1054 ASV veiktajiem Aukstā kara kodolizmēģinājumiem, koraļļu salās tika nomestas spēcīgākās bumbas ASV arsenālā.

Māršala salas līdz 70. gadu beigām bija ASV pārvaldībā esoša teritorija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu