Kultūras ministrs: problēmas var atrisināt tikai jaunais sabiedrisko mediju likums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās) un kultūras ministrs Nauris Puntulis tikšanās laikā Rīgas pilī.
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās) un kultūras ministrs Nauris Puntulis tikšanās laikā Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai rastu risinājumus sabiedrisko mediju problēmām, Saeimā ir jāvienojas par jauno to darbību regulējošo likumu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu aģentūrai LETA sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

Ministrs stāstīja, ka prezidents viņam esot paudis nostāju, ka mediju politikas procesos nav nedz skaidras un izsvērtas politiskās, nedz arī strukturālās atbildības. Puntulis norādīja, ka mediju politika ir Kultūras ministrijas, politiķu kopumā un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atbildības jautājums.

"Šo problēmu mēs varēsim atrisināt tikai tad, kad Saeimā būsim vienojušies par jauno mediju likumu, kur būs ietvertas arī jaunās funkcijas par sabiedrisko mediju pārvaldību, būs atrisināts jautājums par iziešanu no reklāmas tirgus. Kamēr tas nav nokārtots, mums var nākties saskarties ar zemūdens akmeņiem, līdzīgi kā šobrīd ar saasinājumu Latvijas Radio Ziņu dienestā," pauda politiķis, norādot, ka grozījumi pagaidām "guļot" Saeimā.

"Kultūras ministrija (KM) kā mediju politikas veidotāja var izstrādāt ļoti daudz priekšlikumus, tomēr nozīme tiem būs tikai tad, ja tos apstiprinās Saeimas atbildīgajās komisijās. KM var pieprasīt Ministru kabinetā vairāku miljonu lielu finansējumu, bet tas ir jāapstiprina politiķiem," piebilda Puntulis.

Puntulis uzsvēra, ka radio problēmu risināšanai svarīga būšot tikšanās 22. jūlijā, kad tiksies radio vadība, Latvijas Radio Ziņu dienests un NEPLP, un uz kuru arī politiķis cer saņemt uzaicinājumu. Puntulis prognozēja, ka tikšanās rezultātā pieņems lēmumu, kā vismaz īstermiņā atrisināt "samilzušo problēmu", ļaujot iziet no krīzes.

Tomēr problēmas ilgtermiņā varot palīdzēt risināt tikai jaunais likumprojekts, kas esot jāpieņem pēc iespējas ātrāk. "Kamēr mēs nebūsim izveidojuši juridisko, likumisko rāmi mediju pārvaldībai, tikmēr mēs vienmēr varam būt pakļauti krīzes situācijām nepietiekama finansējuma dēļ un tamlīdzīgi," skaidroja Puntulis.

Jautāts, vai Latvijas Radio varētu saņemt pieprasīto pagaidu finansējumu, ministrs norādīja, ka KM nevar iesniegt finansējuma pieprasījumu, ja to nav izdarījis NEPLP. Ja gaidāmajā sarunā joprojām tiks secinās, ka vienīgā izeja ir pieprasīt papildu finansējumu šajā gadā, Puntulis sola to atbalstīt.

Puntulis sacīja, ka ,viņaprāt, NEPLP nesteidzas ar finanšu priekšlikuma aktualizēšanu, kamēr nav notikušas sarunas ar radio valdi. "Domāju, ka tas ir iemesls, kāpēc šis priekšlikums neatrodas uz mana galda," piebilda politiķis.

Kā ziņots, Latvijas Radio valde aicinājusi valsts augstākās amatpersonas steidzamības kārtībā piešķirt valsts budžeta līdzekļus darbinieku atalgojumam 100 000 eiro apmērā šim gadam un 996 760 eiro nākamajam gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu