Pārdabisku būtņu darbs vai zāliena maitātājas - sēnes? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Pamanot savā dārzā simetrisku sēņu apli, katrs nezinātājs iedomāsies simts un vienu iemeslu, kas šo neparasto parādību varētu izraisīt, - sākot ar raganu burvestībām, beidzot ar rūķu un elfu blēņām. Tomēr šis fenomens ir samērā izplatīts, viegli izskaidrojams un izskaužams no dārza. 

Raganu apļi ir dabas parādība, kas senāk patiesi spēja sabiedēt cilvēkus, tādēļ par sēņu apļiem pastāv visdažādākās leģendas, nostāsti, teikas un ticējumi. Tiesa, mūsdienās raganu apļi ir zinātniski izskaidrojami un tos visbiežāk jau uztver nevis kā burvestību vai lāstu, bet mauriņa maitātāju - sēņu aplis bieži vien citiem augiem, proti, zālienam, atņem ūdeni un barības vielas, kā rezultātā zāle izkalst vai tieši otrādi - pastiprināti saaug koši zaļā lokā. 

Foto: Wikimedia Commons

Kā rodas raganu aplis?

Pie apļa veidošanās ir vainojams micēlijs jeb sēņotne - smalkam tīklam līdzīga sēņu organisma paslēptā daļa, kas sēnēm piegādā barības vielas un veicina to vairošanos. Sēņu micēlijs attīstās radiāli jeb apļa formā un tā centrs pakāpeniski atmirst, bet auglīgā daļa saglabājas malās. Šā iemesla dēļ micēlija dzīvotspējīgā daļa izkārtojas gredzenveidā un uz tās pēcāk aug sēnes. Šādā veidā rodas "noslēpumainie" raganu apļi. 

Visbiežāk sēņu apļos aug uzturā nelietojamas sēnes - kailās aplocenes, dūmainās piltuvenes, dižsardzenes un sarkanās mušmires. Retāk apļos aug sēņotāju iemīļotās gailenes un lauka atmatenes.

Foto: Wikimedia Commons

Nost ar sēņu apļiem

Lai atbrīvotos no raganu apļiem, pirmais solis ir atbrīvošanās no visām sēnēm un to aizmetņiem. Tālāk seko augsnes maiņa - no paša micēlija atbrīvoties būs grūti, tāpēc ar sēņotni apaugušo augsni ir nepieciešams izrakt vismaz 30 centimetru dziļumā. Micēlija rakšanu veic uzmanīgi un pārliecinies, lai tas būtu pilnībā izrakts. Roc mazliet aiz gredzena robežlīnijas. Apļus aizpildi ar svaigu augsni no komposta vai iegādājies speciālu kūdru vai melnzemi zālienam un iesēj jaunu mauriņa sēklu maisījumu. 

Ar ķerru nogādā sēņu apņemto zemi nostāk no dārza un apstrādā to ar pretsēnīšu līdzekļiem. Īpaši uzmanies, lai inficētā augsne nenobirst uz mauriņa, pretējā gadījumā sēņu micēlijs iedzīvosies citā vietā un raganu apļu epopeja turpināsies.  

Foto: Wikimedia Commons
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu