Nīderlandes Augstākā tiesa samazina valsts atbildības apmēru pret Srebrenicas upuriem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS

Nīderlandes Augstākā tiesa piektdien atzinusi, ka valdība ir tikai "ļoti ierobežoti atbildīga" par to musulmaņu nāvi, kurus 1995.gadā pilsoņkara laikā Srebrenicā noslepkavoja Bosnijas serbu bruņotie formējumi.

Tiesa samazināja zemākās instances noteikto kompensāciju apjomu, kuru Nīderlandes valdībai nāktos izmaksāt 350 nogalināto musulmaņu vīriešu tuviniekiem.

"Srebrenicas māšu lietā Nīderlandes valstij ir ļoti ierobežota atbildība," atzina tiesa. "Tās atbildība ir ierobežota ar 10% no kaitējuma, kas nodarīts aptuveni 350 upuru izdzīvojušajiem tuviniekiem."

Zemākā tiesu instance 2017.gadā noteica, ka Nīderlandes valsts ir atbildīga par 30% no jebkurām piešķiramajām kompensācijām, jo nav skaidrs, vai vīrieši būtu izdzīvojuši, ja viņi būtu palikuši ANO miera uzturētāju bāzē.

Srebrenicas 1995.gada slaktiņā, kas tiek uzskatīts par smagāko Eiropā pastrādāto kara noziegumu kopš Otrā pasaules kara, kopumā tika nogalināti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Tas notika 1995.gada 13.jūlijā, kad Bosnijas serbu spēki pārvarēja viegli bruņotos ANO miera uzturētājus. Tūkstošiem bēgļu bija ieradušies bāzē, kurai vajadzēja kalpot kā ANO drošības zonai.

Augstākā tiesa piektdien atzina, ka "attiecībā uz 5000 bēgļu evakuāciju", kuru vidū bija arī 350 musulmaņu vīrieši, par kuriem serbi tobrīd nezināja, Nīderlandes "valsts rīkojusies nepareizi".

Tiesa norādīja, ka "350 bēgļiem vīriešiem netika piedāvāta izvēle palikt, kur tie bija, lai gan tas būtu bijis iespējams".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu