Meja vadīs ārkārtas tikšanos par Irānas sagrābto kuģi (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien vadīs britu valdības ārkārtas komitejas tikšanos par Irānas sagrābto britu tankkuģi "Stena Impero", vēsta raidorganizācija BBC. Uz kuģa atrodas Latvijas valstspiederīgais - kapteiņa vecākais palīgs.

Meja uzklausīs jaunākās ziņas no ministriem un citām amatpersonām, kā arī apspriedīs, kā veicināt drošu kuģošanu reģionā.

Medijos izskanējušas ziņas, ka Lielbritānija apsver Irānas aktīvu iesaldēšanu.

"Kuģis tika aizturēts nepatiesu un pretlikumīgu ieganstu dēļ un irāņiem būtu tas un apkalpe jāatbrīvo," žurnālistiem paziņa Mejas preses pārstāvis.

"Mēs nevēlamies konfrontāciju ar Irānu, bet ir nepieņemami (..) sagrābt kuģi, kas likumīgās darīšanās brauc pa starptautiski atzītiem kuģošanas maršrutiem," uzsvēra preses pārstāvis.

Mejas preses pārstāvis norādīja, ka Hormuza šaurumu šķērso liels daudzums kuģu, tādēļ britu karaflote nevar katru individuāli pavadīt.

Kā ziņots iepriekš, Hormuzas jūras šaurumā Irānas aizturētajā kuģī "Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, atradās viens Latvijas valstspiederīgais, kā arī vēl 22 apkalpes locekļi no Indijas, Filipīnām un Krievijas. 

Latvijas valstspiederīgais ir kapteiņa vecākais palīgs, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas Jūras administrācijas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.

Irānas televīzija ziņo, ka visi 23 apkalpes locekļi esot izvesti no kuģa uz "nopratināšanu", vēsta BBC.

Lielbritānijas ārlietu sekretārs Džeremijs Hants apspriedies ar saviem Francijas un Vācijas kolēģiem, kuri nosodījuši Irānas rīcību. Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri uzskata, ka droša kuģošana pa Hormuzas jūras šaurumu ir svarīga Eiropas valstu prioritāte, taču vienlaikus nepieciešams izvairīties no tālākas eskalācijas reģionā.

Francija, Vācija un Lielbritānija ir Eiropas lielvaras, kas ietilpst Irānas kodollīgumā. Tās ir centušās saglābt vienošanos pēc ASV izstāšanās pērn.

Irāna uzstāj, ka "Stena Impero" sadūrās ar tās zvejas kuģi, tādēļ ir sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga. Savukārt "Stena Bulk" paziņoja, ka tās kuģis "pilnībā ievērojis visus kuģošanas un starptautiskos regulējums". 

Incidents notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka uz 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu