Protestējot pret iespējamo Džonsona kļūšanu par premjerministru, Lielbritānijā atkāpjas ministrs

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Protestējot pret iespējamo Borisa Džonsona kļūšanu par premjerministru, Lielbritānijas Eiropas un Amerikas lietu valsts ministrs Alans Dankans pirmdien atkāpies no amata.

Lielbritānijā pirmdien noslēdzas Konservatīvās partijas biedru balsošana par partijas jauno līderi, kurš, domājams, tiks pasludināts otrdien. Izvēle ir starp pašreizējo ārlietu ministru Džeremiju Hantu un viņa priekšteci Borisu Džonsonu.

Uzvarētājs automātiski kļūs arī par Lielbritānijas jauno premjerministru un jau trešdien nomainīs šajā amatā Terēzu Meju.

Dankans, kurš ilgstoši bijis kritiski noskaņots pret Džonsonu, nav pirmais ministrs, kurš atkāpies, jo iebilst pret iespējamo Džonsona stāšanos premjera amatā un viņa "Brexit" stratēģiju, kas pieļauj Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās.

Pagājušajā nedēļā par demisiju paziņoja digitālo un radošo nozaru ministre Margota Džeimsa, kura Džonsona solījumu panākt "Brexit" līdz 31.oktobrim ar vai bez vienošanās nodēvēja par "diezgan neticamu", jo tas ir pretrunā uzņēmēju interesēm.

Arī Lielbritānijas finanšu ministrs Filips Hamonds svētdien paziņojis, ka atkāpsies no amata, ja Džonsons kļūs par premjerministru.

Ja aptauju un bukmeikeru prognozes būs pareizas, Džonsons iegūs premjerministra amatu.

Taču ministru atkāpšanās liecina par iespējamo spēcīgo pretestību, ar kuru Džonsonam var nākties saskarties, īstenojot savu "Brexit" stratēģiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu