Ņirgāšanās un seksisms: Puertoriko gubernatora īsziņu skandāls noved pie lieliem protestiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Puertoriko gubernators Rikardo Rosello paziņojis par atkāpšanos dažas dienas pēc tam, kad viņa īsziņu nopludināšana noveda pie masveida protestiem ASV teritorijā, vēsta raidorganizācija BBC.

Nopludinātajās īsziņās starp Rosello un citām amatpersonām bija seksistiski, rupji, vardarbīgi un homofobiski komentāri. Pirms Rosello par atkāpšanos paziņoja divas citas amatpersonas.

Visi sarakstē iesaistītie bija vīrieši.

Sarakste tika nopludināta 13.jūlijā. Pēc tam pie gubernatora rezidences sākās protesti.

Foto: Reuters/AFP/EPA/AP/Scanpix

Lai arī 40 gadus vecais Rosello iepriekš uzstāja, ka amatu nepametīs, galu galā viņš tomēr paziņoja par atkāpšanos. Tas notiks 2.augustā. Pēc Rosello paziņojuma Puertoriko galvaspilsētas Sanhuanas ielās bija vērojama līksmība.

Rosello vairākās īsziņās ņirgājās par 2017.gada postošās vētras "Marija" upuriem. Spēcīgā viesuļvētra sapostīja daudzu salas iedzīvotāju mājas un nogalināja vairāk nekā 3000 cilvēku.

Citās ziņās Rosello gānījās par Ņujorkas pilsētas pašvaldības spīkeri Melisu Marku-Viverito, sakot, ka cilvēkiem vajadzētu "piekaut to m***u". Viņš arī atbalstīja cita sarunas dalībnieka izteikumus, ka Sanhuanas mēru vajadzētu "nošaut".

Sarakstē ķengas tika vērstas arī pret slaveno puertorikāņu dziedātāju Rikiju Mārtinu, kurš pēc tam publiski aicināja gubernatoru atkāpties no amata. "Viņi ņirgājās par mūsu mirušajiem, viņi ņirgājās par sievietēm, viņi ņirgājās par LGBT kopienu, viņi izsmēja cilvēkus ar fizisku vai garīgu invaliditāti, viņi izsmēja cilvēkus ar lieko svaru. Pietiek. Tā nedrīkst," sacīja Mārtins.

Arī ASV prezidents Donalds Tramps aicināja Puertoriko gubernatoru atkāpties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu