Piena Ceļu ietver milzīgs tukšums, kas kļūst arvien lielāks un tukšāks (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Starptautiska astronomu komanda jaunā gaismā parādījusi milzīgo tukšumu, kas atrodas mūsu galaktikas malā.

Pirmo reizi šī plašā un tukšā struktūra, kas dēvēta par “Local Void” (LV), tika aprakstīta 1987. gadā, tiesa, joprojām ir ļoti maz zināms par to. Tas ir daļēji tāpēc, ka no Zemes to gandrīz nav iespējams novērot.

Tomēr tagad, pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”, zinātnieki šo tukšumu ir kartējuši, atzīmējot vietas tajā, kur ir matērijas kopumi.

Ja aplūko visuma attēlus, tad var pamanīt, ka tas lielākoties sastāv no milzīgiem galaktiku kopumiem jeb mākoņiem, kuros izkaisīti arī tukšumi.

“Visumā galaktikas atrodas mākoņu jeb matērijas sakopojumu un tukšumu kosmiskajā tīklā. Mūsu galaktiku savukārt ietver milzīgs tukšums,” izdevumam “Newsweek” stāstīja pētnieku komandas vadītājs Brents Tallijs.

Mēs zinām, ka visums izplešas un attālums starp diviem punktiem laika gaitā kļūst lielāks. Skatoties ļoti plaši, tā ir taisnība, tomēr mazākā mērogā lielu lomu spēlē arī citi spēki.

Galaktikas tiecas virzīties uz kosmosa blīvākajām vietām - tām, kas ir ar vislielāko masu, – un tālāk no tukšumiem. Tas nozīmē to, ka arī LV laika gaitā kļūs arvien lielāks un tukšāks.

Savā pētījumā Tallijs ar kolēģiem izpētīja 18000 galaktiku kustības, lai izveidotu trīsdimensionālu Piena Ceļa apkārtnes attēlu.

Šis attēls jeb karte ļauj zinātniekiem saprast mistēriju, ko tie cenšas atrisināt jau trīs dekādes.

“Mūsu pētījums pierādīja, ka aptuveni pusi mūsu galaktikas kustību izraisa divi vietējie iemesli – Jaunavas kopa, kura velk mūsu galaktiku sev klāt, un masas trūkums lielajā tukšumā, kas ir ļoti liels – vismaz 200 miljoni gaismas gadu apkārtmērā,” komentēja Tallijs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu