Miris Tunisijas prezidents Badži Kaids as Sabsi

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Badži Kaids as Sabsi
Badži Kaids as Sabsi Foto: Reuters/ScanPix

92 gadu vecumā ceturtdien miris Tunisijas prezidents Badži Kaids as Sabsi, kurš 2014.gadā kļuva par pirmo brīvās vēlēšanās ievēlēto valsts galvu kopš Tunisijas neatkarības pasludināšanas 1956.gadā.

Sabsi mira plkst.10.25 (plkst.12.25 pēc Latvijas laika) militārajā hospitālī Tunisā, ziņoja prezidenta birojs.

Pēc viņa nāves par prezidenta pienākumu izpildītāju kļūs parlamenta spīkers Mohameds an Nasers. Saskaņā ar konstitūciju, parlamenta spīkers var kļūt par pagaidu prezidentu uz 90 dienām.

Nākamās prezidenta vēlēšanas Tunisijā plānotas novembrī, bet parlamenta vēlēšanas - oktobrī.

Tunisija tiek uzskatīta par vienīgo demokrātijas veiksmes stāstu pēc 2010.-2011. gada Arābu pavasara tautu nemieriem vairākās arābu valstīs.

Atrodoties prezidenta amatā, Sabsi sabiedrībā parādījās reti. Pēdējo reizi viņš tika redzēts pirmdien, kad tikās ar aizsardzības ministru. Viņš izskatījās savārdzis.

Pagājušajā mēnesī Sabsi pavadīja slimnīcā četras dienas. Viņš tika hospitalizēts kritiskā stāvoklī, bet vēlāk šķietami atveseļojās un tika izrakstīts no slimnīcas.

Nesen viņš paziņoja, ka nepiedalīsies prezidenta vēlēšanās novembrī, jo valsts jāvada jaunākam cilvēkam.

Sabsi miris dienā, kad Tunisija svin monarhijas aizliegšanas 62. gadadienu. Prezidenta nāves dēļ tika atcelts parlamentā plānotais svinīgais pasākums.

Valstī izsludinātas septiņu dienu sēras.

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu