Maskavā naktī aizturēts opozīcijas līderis Iļja Jašins (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Iļja Jašins
Iļja Jašins Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pagājušajā naktī Maskavā pēc dzīvoklī veiktās kratīšanas aizturēts Krasnoseļskas municipālā apgabala pašvaldības vadītājs un viens no opozīcijas līderiem Iļja Jašins. Tikai dažas stundas pirms aizturēšanas Jašins sociālajā tīklā Facebook aicināja savus atbalstītājus sestdien ierasties pie Maskavas mērijas ēkas, kur viņš rīkošot tikšanos ar vēlētājiem, kam nav nepieciešama oficiāla saskaņošana.

Iļjas Jašina advokāts Vadims Prohorovs radio stacijai „Echo Moskvi” pastāstīja, ka aizturēšana notikusi uzreiz pēc opozīcijas politiķa dzīvoklī veiktās kratīšanas. Desmit maskās tērpti kaujinieki izveduši viņu uz ielas, iesēdinājuši policijas busiņā un diezgan ilgu laiku veduši pa Maskavas apvedceļu, bet vēlāk devušies uz policijas iecirkni, kur, visticamāk, tikšot uzrakstīts administratīvā pārkāpuma protokols, lai neļautu viņam piedalīties sestdien plkst.14.00 pie Maskavas mērijas plānotajā protesta akcijā. Advokāts neizslēdza iespēju, ka Iļjam Jašinam uz vairākām diennaktīm tikšot piemērots administratīvais arests. Pirms tiesībsargu ierašanās politiķa dzīvoklī kratīšana veikta arī viņa priekšvēlēšanu štābā.

Turpinoties cīņai par neatkarīgo kandidātu reģistrēšanu septembrī paredzētajām Maskavas domes vēlēšanām, jau naktī uz ceturtdienu Krievijas varasiestādes veikušas kratīšanas opozīcijas aktīvistu dzīvokļos, bet ceturtdien vairāki opozīcijas līderi izsaukti uz nopratināšanu.

Iepriekš trešdienas vakarā opozīcijas līderim un Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam kārtējo reizi tika piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju, ja neatkarīgie kandidāti šonedēļ netiks reģistrēti.

Šorīt pie Maskavas mērijas gar Tveras ielu ir novietotas metāla aizsargbarjeras, savukārt pie pašas administratīvās ēkas ar šādām barjerām ir slēgtas arī pazemes pārejas, pie kurām dežūrē „Krievijas Nacionālās gvardes” aktīvisti. Pie ieejas ēkā stāv policisti bruņuvestēs.

Trotuārs pie Maskavas mērijas cilvēkiem ir pieejams, taču ar celtniecības sētu norobežots netālu esošais laukums ap Dolgorukova pieminekli, kur nekādi remonti nenotiek un nav arī redzams, ka tādi tiktu plānoti. Līdz ar to Maskavas mērijas tiešā tuvumā praktiski nav vietas, kur varētu sapulcēties lielāks skaits cilvēku.

Krievijas varasiestādes jau iepriekš brīdinājušas, ka sestdien plānotās nesankcionētās protesta akcijas laikā tikšot meklēti jaunieši, kuri izvairās no Krievijas valsts obligātā kara dienesta.

Pagājušajā nedēļas nogalē notika varasiestāžu sankcionēts mītiņš, kas, sabiedrībā pieaugot sašutumam par vēlēšanu komisijas atteikšanos pielaist vēlēšanās neatkarīgos kandidātus, izvērtās par plašāko demonstrāciju, kādu Maskava pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27.jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

Sociālajā tīklā Facebook pašlaik vairāk nekā 8000 cilvēku pauduši gatavību piedalīties šajā akcijā. Saistībā ar sestdien gaidāmajiem protestiem neatkarīgais TV kanāls "Dožd" noņēmis "maksas sienu" savai tiešraidei internetā, kas dažas turpmākās dienas būs brīvi pieejama visiem interneta lietotājiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu