Dzelteni traipi uz spilveniem jeb kā paildzināt spilvena dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Spilveni ir viens no visbiežāk lietotajiem mājas priekšmetiem - ik vakaru uz tā guļamies un no rīta pieceļamies, bet reizēm spilvens kļūst par sabiedroto arī dienas laikā, kad tā vien gribas palaiskoties gultā vai uz dīvāna. Lai arī šo priekšmetu bieži izmantojam, par tā tīrību aizdomājamies vien retu reizi. 

Par spilvena neveselīgo stāvokli visbiežāk liecina dzelteni plankumi, kas redzami, noņemot spilvendrānu. Tos rada sviedri - arī nakts laikā mēs svīstam, taču nemainot pozīciju, sviedri nonāk uz spilvendrānas un pēc tam jau uz paša spilvena. Ja spilvendrānu reizi divās nedēļās nomaina, tā nekļūst dzeltenīga, taču spilvens gan paliek netīrs. Tāpat spilvena diskolorāciju izraisa mitrums no slapjiem matiem, siekalām, kā arī ķimikālijas no kosmētikas un ādas kopšanas produktiem, piemēram, sejas krēmiem.  

Foto: Unsplash

Kā atbrīvoties no dzeltenajiem traipiem?

Pirmkārt, lai spilveni "dzīvotu" ilgāk, reizi nedēļā nomaini pārvalkus un ej gulēt ar tīriem matiem un seju - šādi maksimāli samazināsi traipu rašanās iespēju. Taču pilnībā izvairīties no tiem ir neiespējami. Lai no plankumiem atbrīvotos, nāksies vien mazgāt arī pašu spilvenu. 

Vismaz divas reizes gadā mazgā visu spilvenu veļasmašīnā, ja vien to vispār ir atļauts mazgāt.  Mazgājot spilvenu, veļasmašīnā liec tikpat daudz tīrīšanas līdzekļa, cik liktu vidēja daudzuma apģērbu mazgāšanai, taču klāt vēl pievieno pusglāzi balinoša pulvera vai šķidro balinošo līdzekli. Liec saudzīgo mazgāšanas režīmu - temperatūra drīkst būt aptuveni 30 grādi, bet apgriezieni - 1000 - 1300. Lai spilvena pildījums nesakristos, veļasmašīnā ieliec vēl trīs tenisa bumbiņas vai speciālu mazgāšanas bumbu. Pēcāk spilvenu izspied un liec žāvēties. Ja ir pieejams žāvētājs, spilvenu žāvē saudzīgajā režīmā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu