Malaizijā kronē jauno karali

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Malaizijā otrdien par jauno karali kronēts sultāns Abdulla, kas sešus mēnešus pēc priekšgājēja negaidītās atteikšanās no kroņa kļuvis par šīs Dienvidaustrumāzijas valsts 16. karali.

Ceremonijā Nacionālajā pilī Pahangas pavalsts 60 gadus vecais valdnieks kronēts nākamajam piecu gadu posmam.

Malaizijas karali vēlēšanās izraugās septiņu pavalstu valdnieki, kas troni ieņem, ievērojot rotācijas sistēmu.

Ceremoniju apmeklēja Malaizijas deviņu karaļnamu pārstāvji, kā arī politiskie līderi, ieskaitot premjerministru Mahathiru Mohamadu.

Arī citu zemju karaļnamu pārstāvji, ieskaitot Brunejas sultānu un Apvienoto Arābu Emirātu kroņprinci šeihu Mohammedu bin Zajedu an Nahjanu, piedalījās jaunā karaļa kronēšanas pasākumā.

Sultāns Abdulla par karali tika izraudzīts vēlēšanās janvārī, kad Kelantanas pavalsts sultāns Muhammads V pēc divu gadu valdīšanas no troņa bija atteicies.

Līdzšinējā karaļa laulātā draudzene ir bijusī Krievijas skaistuma karaliene, un tas daudzos raisīja bažas, ka ārzemniece var tikt pasludināta par Malaizijas karalieni. Tiesa gan, oficiāls izskaidrojums tam, kāpēc karalis no troņa atteicies, netika sniegts.

Karaļa vara Malaizijā pamatā ir ceremoniāla, jo lielākā daļa administratīvās varas ir premjerministra un valdības pārziņā.

Tiesa gan, karalis tiek uzskatīts par malajiešu un musulmaņu vērtību uzturētāju, un šāds vērtējums jo īpaši izplatīts ir malajiešu musulmaņu vidū, kas veido divas trešdaļas no iedzīvotāju kopskaita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu