Rīgas domes opozīcija rosina skatīt jautājumu par KP izteiktajām bažām saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu Rīgā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis
Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V) vērsies pie priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Oļega Burova (GKR) ar aicinājumu sasaukt apvienoto komiteju sēdi, lai diskutētu par Konkurences padomes (KP) izteiktajām bažām saistībā ar gaidāmo atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidi Rīgā.

Savā vēstulē Burovam Ķirsis norāda, ka, neraugoties uz vairākkārtējiem KP brīdinājumiem un izteiktām bažām par konkurences kropļošanu un patērētājiem nelabvēlīgo situāciju, Rīgas dome, šos apstākļus ignorējot, 2019.gada jūnijā steigā noslēdza koncesijas līgumu, kas paredz, ka pašvaldības uzņēmuma "Getliņi EKO" un privāto partneru dibinātajam kopuzņēmumam "Tīrīga" no 15.septembra tiek piešķirtas ekskluzīvas monopola tiesības 20 gadus izvest visus Rīgā saražotos atkritumus.

Ķirsis atgādina, ka KP ierosinājusi pārkāpuma lietu pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" par dominējoša stāvokļa, iespējams, ļaunprātīgu izmantošanu un ir aicinājusi Rīgas domi uz izmeklēšanas laiku apturēt sadārdzināto atkritumu apsaimniekošanas līgumu slēgšanu ar iedzīvotājiem. Tāpat viņš vērš uzmanību uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām saistībā ar gaidāmo tarifa pieaugumu.

Līdz ar to deputāts rosina sasaukt Finanšu un administrācijas lietu komitejas un Mājokļu un vides komitejas apvienoto sēdi, lai izskatītu šo situāciju un pieņemtu lēmumus, kas novērstu konkurenci kropļojošo situāciju un apturētu nepamatoto tarifu kāpumu rīdziniekiem.

Kā ziņotājus Ķirsis aicina noteikt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, Rīgas domes Juridiskās pārvaldes un AS "Tīrīga" pārstāvjus, tāpat pieaicinot arī Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijas, KP un Valsts vides dienesta pārstāvjus.

Domnieks aicina sēdi sasaukt ne vēlāk kā līdz 12.augustam, pretējā gadījumā rosinot sasaukt ārkārtas sēdi.

Kā ziņots, KP par iespējamu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līguma pārkāpumu šobrīd ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa paskaidroja, ka pārkāpuma lieta ierosināta par minētā līguma 102.panta pārkāpumiem un pagaidu noregulējums varētu tikt noteikts, lai veiktu padziļinātāku izpēti un pārliecinātos, ka tiešām uzņēmuma un Rīgas domes rīcībā nav pārkāpumu.

Tikmēr dome, neraugoties uz KP darbībām, neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu ar akciju sabiedrību "Tīrīga".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu