Aktuālākās interjera dizaina tendences šajā sezonā: ekoloģija un augsti standarti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Iekārtojot mājokli un izvēloties interjera elementus, jāņem vērā vairāki faktori – telpas platība, mēbeļu un materiālu funkcionalitāte, kvalitāte, pieejamais budžets u.c. Vairumam cilvēku ir būtiskas arī dizaina pasaules tendences. Gluži tāpat kā modē, arī interjera dizainā ir tendences, kas piedzīvo savu uzplaukumu un norietu. Pēdējā laikā iezīmējas orientācija uz ilglaicīgām vērtībām – materiālu un interjera elementu izvēli ietekmē ekoloģija, tehnoloģijas, funkcionalitāte un ilgmūžība gan materiālu, gan dzīves kvalitātes kontekstā.

Ekoloģija un dabīgi materiāli

Interjera kvalitātes un ekoloģiskie aspekti iet roku rokā. Tāpat kā modes industrijā, arī interjera dizainā šobrīd valda aicinājums nepatērēt daudz, bet izvēlēties kvalitatīvāko risinājumu, kas kalpos ilgāku laiku.

Īstais interjera dizaina izaicinājums šodien ir neradīt liekus atkritumus, bet drīzāk raudzīties uz sava mājokļa iekārtošanu kā ilgtermiņa ieguldījumu.

Aizvien vairāk ražotāju izvēlas videi draudzīgus un atjaunojamus resursus, iegulda pētījumos un meklē alternatīvas, piemēram, aizstāj mākslīgās saistvielas ar dabīgajām. Protams, joprojām aktuālas būs dizaina ikonas, kuru ražošanā izmanto plastmasu, piemēram, leģendārie Vernera Pantona krēsli. Tomēr šīs ir mēbeles, ko lieto gadiem, nevis ātras aprites dizaina kaprīzes. Turklāt šajos izstrādājumos ražotāji nereti integrē pārstrādātu plastiku, kas ir savākta un izmantota divas, trīs un vairāk reizes, pievienojot tai papildu vērtību.

Foto: Publicitātes foto

Faktūras un taktilās sajūtas

Cilvēki kā fiziskas būtnes apkārtni uztver ar dažādām maņām, tostarp ar tausti. Tādēļ mājokļa interjerā liela nozīme ir tekstūrām un taktilajām sajūtām, ko tās stimulē.

Piemēram, pieskārienu sajušana vai mājdzīvnieka glaudīšana veicina oksitocīna – mīlas hormona – izdalīšanos, tas pazemina kortizola līmeni, līdz ar to samazinās trauksmes sajūta un stress.

Tendences parāda, ka interjeros aizvien vairāk izmanto dažādu faktūru kombinācijas, dizaineri dod priekšroku materiāliem, kas ir taktili patīkami, kuriem gribas pieskarties, tādējādi palielinot arī lietotāja emocionālo komfortu.

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās pieejama plaša apdares materiālu daudzveidība ar unikālu faktūru, piemēram, banānkoka mizas tapetes, kodinātas dabīgā akmens flīzes, birstēts parkets, skulpturēti paklāji u.c. Vietējo ražotāju pienesums interjerā ir kūdras izmantošana apdarēs un dizaina elementos.

Dabas tuvums

Dizaina tendences rāda, ka cilvēki aizvien vairāk vēlas savos mājokļos sajust dabas tuvumu, gan burtiski – izvēloties dzīvesvietu iespējami zaļākos rajonos, kā Klīversala, Mežaparks, gan netieši, mājokļu iekārtošanā dodot priekšroku dabīgiem materiāliem, kā koks, akmens, stikls, metāls u.c. Arī telpaugu klātbūtne privātajos un sabiedriskajās projektos ir būtiski palielinājusies – tie kalpo ne vien kā dekors, bet arī attīra un nodrošina labu gaisa kvalitāti.

Dzīves kvalitāte

Veidojot sava mājokļa interjeru, ieteicams koncentrēties uz pamatvērtībām, kas nodrošinās funkcionalitāti, komfortu un mājīgumu.

Protams, ir gandrīz neierobežotas iespējas integrēt sezonas aktualitātes, tomēr tam nevajadzētu kļūt par pašmērķi.

“River Breeze Residence demo dzīvoklī, ko iekārtojām kopā ar kolēģi Ievu Žentiņu, ir domāts par to, kā līdzsvarot ilgmūžīgās vērtības un aktuālās tendences. Tāpēc materiālu izvēle, tehnoloģijas un amatniecības tradīcijas apvienotas vizuāli vienkāršā un saprotamā, bet tai pašā laikā arī augstvērtīgā, mājīgā un kvalitatīvā interjerā.

Dizaina radošā koncepcija balstās uz ideju par naksnīgo pilsētu un tās debesīm. Mirdzošās gaismas simbolizē greznību, zvaigznes – ilgmūžīgu dizainu, savukārt aviotehnika – augstās tehnoloģijas. Interjerā ietverti krāsu un materiālu kontrasti. Tumšie un piesātinātie toņi harmoniski iekļaujas dzīvokļa gaišajā noskaņā. Virsmu apdarē izmantoti augstvērtīgi un ilgtspējīgi dabīgie materiāli, kā metāls un koks dekoratīvajos paneļos; stikls virtuves darba virsmā un fasādē; akmens, āda, koks un tekstils mēbeļu apdarē un aksesuāros, vilna un zīds paklājos.

River Breeze Residence Klīversalā
River Breeze Residence Klīversalā Foto: Publicitātes foto

Klīversalas ekskluzīvajā dzīvokļu ēkā mums izdevies rast vairākus ergonomiskus risinājumus, piemēram, izbūvējot skapi nefunkcionālajā nišā zem kāpnēm, ir radīta papildu vieta mantu glabāšanai. Savukārt šauro gaiteni uz guļamistabām ievērojami paplašina spoguļi, kas, viens pret otru novietoti 90 grādu leņķī, vizuāli nošķeļ telpas stūri un, atstarojot dienas gaismu, telpu padara gaišāku. Gudri izmantojot katru kvadrātmetru, saglabājot maksimāli brīvu telpu un plašuma izjūtu, ar pārdomātu mēbeļu izvietojumu un iebūvējamo skapju risinājumu padarījām dzīvokli funkcionālu un ērtu lietotājam,” – interjera dizainere Egita Lubiņa.

Tendenču lietojums praktiski – ko šobrīd izvēlas cilvēki saviem mājokļiem?

Cilvēki vēlas ērti lietojamu, ilglaicīgu un emocionāli komfortablu dizainu. Tie ir vienkārši, saprotami risinājumi – mājīgs, funkcionāls un ērts interjers, kur, piemēram, sienu apdarēs izmantotas siltas un matētas tapetes, krāsotas sienas, kas būs aktuālas arī pēc gadiem vai kuras remonta laikā būs vieglāk pielāgot.

Ikgadējās tendences, ko skaļi izziņo katra jauna gada sākumā, piemēram, konkrēta krāsa, audums vai formas, ātri novecos un bieži mainīsies, tāpēc ieteicams pieturēties pie vērtībām – funkcionalitātes, kvalitātes, dabisku materiālu lietojuma un, protams, komforta.

Foto: Publicitātes foto

Labs un kvalitatīvs dizains būs aktuāls daudzus gadu desmitus. Lielisks piemērs ir dizaina klasikas elementi, kas mājokļos visā pasaulē ir aktuāli jau no 20. gadsimta 50. un 60. gadiem. Tāpēc šobrīd modīgi pavisam noteikti ir ieguldīt lietās, kas var lepoties ar ilgmūžību, un to ikdienā visvairāk novērtēs tieši mājokļa iemītnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu