Jauns pētījums: tumšā matērija eksistēja vēl pirms Lielā sprādziena (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zvaigžņotas nakts debesis.
Zvaigžņotas nakts debesis. Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā astrofiziķis no Džona Hopkinsa universitātes Tommi Tenkanens noskaidrojis, ka tumšā matērija varētu būt eksistējusi, vēl pirms norisinājās Lielais sprādziens.

Pārliecināties par tumšās matērijas eksistenci zinātnieki var tikai izmērot tās gravitācijas ietekmi uz parasto matēriju kosmosā. Tomēr, kas tieši ir tumšā matērija, zinātniekiem joprojām nav skaidrs.

Tomēr pētnieki zina, ka tumšā matērija un enerģija ietekmē galaktiku un galaktiku kopu veidošanos un evolūciju. Tumšā matērija ir neatņemama visuma stāsta sastāvdaļa.

Kā stāsta Tenkanens, ja tumšā matērija eksistēja pirms Lielā sprādziena, tai ir ārkārtīgi nozīmīga loma visuma struktūras veidošanās procesos.

“Pētījumā atklājās jauna saikne starp daļiņu fiziku un astronomiju. Ja tumšā matērija sastāv no jaunām daļiņām, kas radās pirms Lielā sprādziena, tās unikālā veidā ietekmē to, kā rodas galaktikas,” komentēja pētnieks.

Iepriekš zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka tumšā matērija ir pārpalikums pēc Lielā sprādziena, tomēr eksperimentos šo hipotēzi pierādīt tā arī nav izdevies.

“Ja tumšā matērija patiesi ir pārpalikums no Lielā sprādziena, tad zinātniekiem būtu vajadzējis dažādos eksperimentos novērot tiešus tumšās matērijas signālus,” teica Tenkanens.

Tenkanens savukārt radīja vienkāršu matemātisku vienādojumu, kas parādīja, ka tumšā matērija varēja eksistēt vēl pirms Lielā sprādziena. Periods pirms Lielā sprādziena tiek dēvēts par Visuma izplešanos.

Visuma izplešanās laikā visums strauji izpletās, kā rezultātā radās unikālas daļiņas, no kurām zinātnieki ir atklājuši tikai Higsa bozonu.

“Mēs nezinām, kas ir tumšā matērija, bet, ja tai ir kāda saistība ar šīm unikālajām daļiņām, tad tā varētu būt senāka nekā Lielais sprādziens,” stāstīja Tekanens.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Physical Review Letters”.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu