Atteicās melot, ka nav spīdzināta: Saūda Arābijas aktīviste nepieņem piedāvājumu pamest ieslodzījumu (2)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saūda Arābijas sieviešu tiesību aktīviste Ludžaina Hatlula atteikusies uzņemt videopaziņojumu, kurā noliedz iepriekšējos apgalvojumus par cietumā piedzīvoto spīdzināšanu, apmaiņā pret atbrīvošanu no ieslodzījuma. Par to paziņojusi pirms vairāk nekā gada arestētās sievietes ģimene, vēsta "The Guardian". 

Hatlula 2018.gada maijā tika aizturēta kopā ar vairāk nekā desmit citām Saūda Arābijas sieviešu tiesību aktīvistēm. Viņas bija ilgstoši piedalījušās kampaņās par to, lai tiktu atcelts aizliegums sievietēm vadīt auto, kas ap to laiku arī tika izdarīts.

Dažas no aizturētajām aktīvistēm šogad stājās tiesas priekšā. Viņām izvirzītās apsūdzības saistītas ar iesaistīšanos cilvēktiesību aizstāvības kampaņās un kontaktu uzturēšanu ar ārvalstu žurnālistiem un diplomātiem. Tiesas process jau vairākus mēnešus nav pavirzījies uz priekšu.

Šī lieta piesaistījusi Saūda Arābijai negatīvu globālo uzmanību pēc vispārējā nosodījuma, ko tā saņēma pēc žurnālista Džamala Hašogi nežēlīgās slepkavības Saūda Arābijas konsulātā Turcijā.

Cilvēktiesību aktīvisti apgalvo, ka vismaz trīs no aizturētajām sievietēm, tai skaitā 30 gadus vecā Hatlula, mēnešiem ilgi tika turētas vieninieka kamerā un pakļautas spīdzināšanai ar elektrošoku, pēršanai un seksuālai vardarbībai.

Saūda Arābijas amatpersonas noliedz apsūdzības spīdzināšanā un apgalvo, ka sievietes tikušas aizturētas aizdomās par kaitēšanu valsts interesēm un naidīgu ārvalstu elementu atbalstīšanu.

Šī gada martā Hatlula un citas aizturētās slēgtā tiesas sēdē esot pastāstījušas par briesmīgo izturēšanos, ko piedzīvojušas, tolaik stāstīja pietuvināti informācijas avoti.

Hatlula sākotnēji esot piekritusi parakstīt dokumentu, kurā noliedz, ka būtu pārcietusi spīdzināšanu un vardarbību, atklāja sievietes brālis Valids. Taču vēlāk valsts amatpersonas likušas viņai ierakstīt videopaziņojumu, no kā viņa atteicās.

"Prasība filmēties un noliegt, ka notikusi spīdzināšana, neizklausās reālistiska," sacīja brālis.

Hatlulas ģimene apgalvo, ka vairākās spīdzināšanas reizēs klāt bijis Saūds Kahtani, kurš tolaik bija Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana vecākais padomnieks. Tiek uzskatīts, ka Kahtani bija iesaistīts Hašogi slepkavībā.

Haktani esot Hatlulai draudējis, ka viņu izvarošot un nogalināšot, sacīja aktīvistes radinieki.

Tikmēr Saūda Arābijas prokuratūra paziņojusi, ka esot izmeklējusi šos apgalvojumus un secinājusi, ka tie esot nepatiesi. 

Aizturētajām sievietēm izvirzīto apsūdzību skaitā ir vairākas, kas saistītas ar teokrātiskās valsts kiberdrošības likumiem. Maksimālais iespējamais sodamērs ir piecu gadu cietumsods.

Hatlula apsūdzēta par kontaktiem ar 15 līdz 20 ārvalstu žurnālistiem, mēģinājumā pieteikties darbā Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) un digitālā privātuma aizsardzības apmācību apmeklēšanā, norādījis viņas brālis.

Pēdējo divu gadu laikā Saūda Arābijā aizturēti daudzi aktīvisti, intelektuālo aprindu pārstāvji un garīdznieki. Domājams, tas darīts ar mērķi iznīdēt opozīciju, kamēr kroņprincis cenšas veikt reformas un mazināt valsts atkarību no naftas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu