Baltais nams signalizē par progresu centienos noslēgt Afganistānas miera vienošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

Baltais nams piektdien signalizēja par progresu centienos noslēgt miera vienošanos ar talibiem Afganistānā, norādot, ka prezidenta Donalda Trampa diskusijas ar vecākajiem padomdevējiem noritējušas "ļoti labi".

Tramps tikās savā golfa centā Bedminsterā, Ņūdžersijā, ar augstākajiem nacionālās drošības jomas padomniekiem, arī aizsardzības ministru Marku Esperu, valsts sekretāru Maiku Pompeo un apvienotās štābu komitejas priekšnieku Džozefu Danfordu, pavēstīja Baltais nams.

Sarunās piedalījās arī Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons un ASV īpašais sūtnis Afganistānas miera sarunās Zalmajs Halizads.

"Diskusiju centrā bija patlaban notiekošās sarunas un eventuāla vienošanās par mieru un izlīgumu ar talibiem un Afganistānas valdību. Tikšanās noritēja ļoti labi, un sarunas turpinās," paziņojumā apliecināja Baltā nama preses sekretāra vietnieks Hogans Gidlijs.

Tramps vēlāk piebilda tviterī: "Tikko pabeidzu ļoti labu tikšanos par Afganistānu. Daudzi, kas atrodas šī 19 gadus ilgušā kara pretējā pusē, un mēs ceram noslēgt vienošanos, ja iespējams."

ASV un talibu delegāciju tikšanās notiek kopš pagājušās vasaras centienos rast risinājumu teju divas desmitgades ilgstošajam konfliktam.

Vašingtonas galvenā prasība ir talibu garantijas, ka Afganistāna nedrīkst kļūt par droša patvēruma vietu teroristiem, savukārt talibi vēlas panākt, lai Afganistānu pamet viss ASV vadītais ārzemju karaspēks.

Vienošanās nosacījumos jāiekļauj pamiers un tiešas sarunas starp Afganistānas valdību un talibiem, norādījušas ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu