Vēlies uzstāties TEDxRiga 2019? Piedalies Stāstu medībās!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Norde

Ja tev ir dalīšanās vērta ideja un stāsts, piedalies TEDxRiga stāstu medībās un tiec pie iespējas kāpt uz TEDxRiga skatuves. Idejas domātas, lai ar tām dalītos, tāpēc neturi savu ideju zem pūra, bet ļauj par to uzzināt arī citiem!

Vai tu strādā pie idejas, kas varētu mainīt pasauli, vai arī tev ir redzējums, par ko citiem būtu jāzina?

Vai tev ir kāda īpaša iecere, par ko jau esi veicis pētījumus?

Ja esi personība, kam patīk domāt par dažādiem pasaules izaicinājumiem, un tev ir idejas, kā tos pieveikt, varbūt ir laiks par tām pastāstīt arī plašāk?

Stāstu medības ir ideju foruma TEDxRiga organizēts stāstu konkurss, kura mērķis ir atrast interesantas un oriģinālas idejas. Konkursa uzvarētājam tiek dota unikāla iespēja kāpt uz lielās TEDxRiga skatuves un dalīties ar savu stāstu līdzās atzītiem pašmāju un ārzemju runātājiem.

Foto: TVNET

Kā pieteikties un kas seko pēc pieteikšanās?

  • Lai pieteiktos, izveido 3 minūtes garu video, kurā pastāsti par ideju, ar ko tavuprāt ir vērts dalīties. Video fails nedrīkst pārsniegt 100 MB.
  • Iesniedz video līdz 9. septembrim, tie tiks publicēti TVNET.
  • TEDxRiga žūrija izvēlēsies četras labākās idejas, bet piekto finālistu noteiks lasītāju balsojums.
  • Sagaidi rezultātus, kurus paziņosim 11. septembrī.
  • Ja būsi viens no finālistiem, tev būs jāsagatavo 8 minūtes gara runa, ko teiksi klātienes pasākumā žūrijas un klausītāju priekšā.

Piesaki savu stāstu TEDxRiga Stāstu medībām!

Kā tiks noteikts uzvarētājs?

  • No iesniegtajiem video tiks izvēlēti četru labāko stāstu autori, kuri piedalīsies Stāstu medību finālā klātienē, kas norisināsies 18. septembrī.
  •  Viens stāsta autors nokļūs finālā, balstoties uz Tvnet lasītāju balsojumu kurš norisināsies no 9. septembra līdz 12. septembrim.
  • Stāstu medību finālā stāstus var veidot TED tradīcijās un nepārsniedzot 8 minūšu garumu.
  • Stāstu medību uzvarētāju noteiks žūrija, kuras sastāvā būs TEDxRiga organizatoru komandas, TVNET un Rīgas Ekonomikas augstskolas pārstāvji, kā arī pasākuma apmeklētāji.
  • Žūrija vērtēs katra stāsta unikalitāti, ideju, specifiku un autora prezentēšanas prasmes.

Interesentiem sagatavoti vairāki ieteikumi, kas palīdzēs izveidot tavu pieteikuma video.

Foto: TVNET

Kā labāk veidot stāstu?

TEDx ir globāla kustība ar starptautisku auditoriju, tāpēc savu stāstu labāk veidot angliski, taču vari to veidot arī latviski, ja tev tā ir ērtāk.

Izsakies par savu ideju brīvi, taču pieturies pie temata. Labākais veids, kā saglabāt stāsta fokusu, ir koncentrēties uz idejas būtību. 

Tu vari nedaudz pastāstīt par sevi, lai radītu kontekstu un pamatotu, kāpēc tev šī doma ir svarīga. Atceries, ka pašu galveno lomu tavā stāstā spēlē ideja. 

Tavs video var būt filmēts jebkur, ja vien tas neietekmē skaņas kvalitāti. 

Pirms filmēšanas sagatavojies, jo tas ir visu panākumu pamatā.

Ko nevajadzētu darīt?

Nereklamē zīmolu vai uzņēmumu, kurā strādā. Mēs meklējam aizraujošas idejas, nevis reklāmas.

Nepārsniedz 3 minūšu laika limitu. Svarīgi, lai tu iekļautos dotajā laikā.

Nestāsti par jau zināmu konceptu vai ideju. Tavai idejai jābūt oriģinālai. 

Nebaidies. Ja domā, ka tev ir laba ideja, ļauj pasaulei par to uzzināt!

Pat ja baidies, stāsts jāstāsta tieši tev. Citi to nespēs izstāstīt tik labi kā tu.

Kas tiek gaidīts no interesentiem?

Unikalitāte: idejai, par ko vēlies pastāstīt klausītājiem, jābūt tavai, un tai jābūt unikālai. Esi oriģināls un esi tu pats!

Ticamība: mēs meklējam runātājus, kuri ir uzticīgi savai idejai un ir zinoši par izvēlēto tēmu. Tev nav jābūt ar doktora grādu un nav jābūt grāmatas autoram vai sabiedrībā pazīstamai personai. Taču mēs gaidām, ka tu būsi ieguldījis laiku attīstot, izzinot un pētot savu ideju - savā darbā, studijās, pētniecībā vai varbūt piedzīvojis personīgajā pieredzē. 

Dažādība: mēs esam par ideju dažādību un lūkojamies pēc idejām, kas sabiedrībā ir nepietiekami pārstāvētas un diskutētas. Pats galvenais ir tava ideja, tāpēc nāc un dalies tajā!

Radošums: cilvēki ir īpaši tieši tādēļ, ka spēj radīt jaunas lietas un idejas gandrīz no nekā. Mēs meklējam cilvēkus, kuri spēj prezentēt savu ideju unikālā un klausītājus saistošā veidā. 

Ko iegūsi, ja izvēlēsies piedalīties?

  • Mentorings: katrs TEDxRiga runātājs iziet īpašu apmācību programmu, lai sagatavotu savu runu. Mentoru komanda, tostarp runas un prezentācijas prasmju mentori, palīdzēs attīstīt tavu stāstu tā, lai tavs vēstījums sasniegtu auditoriju. Šīs zināšanas tev noderēs visu dzīvi.
  • Auditorija: tev būs iespēja kāpt uz lielās skatuves, lai pastāstītu par savu ideju simtiem klausītāju klātienē, savukārt tiešsaistē tavs vēstījums sasniegs vēl tūkstošiem skatījumu. Ja vēlies dalīties savā stāstā, šī ir tava iespēja!
  • Iespējas: kādas iespējas tev pavērs kāpšana uz TEDxRiga lielās skatuves un dalīšanās savā stāstā? Kas gan to var paredzēt! Tev būs iespēja satikt daudzus interesantus cilvēkus, un, iespējams, izveidosi kādu jaunu draudzību vai profesionālu sadarbību.
  • Iekšējs spēks: runas sagatavošanas process prasīs ne mazumu spēka, un nostāties starmešu gaismā ir vēl grūtāk. Taču tad, kad būsi nokāpis no skatuves, tevī būs vairāk spēka, nekā jebkad esi iztēlojies. Un tas būs laiks likt to lietā!

Kas tiek prasīts no dalībniekiem?

  • Godīgums: mēs meklējam cilvēkus, kuri ir patiesi un godīgi. Mēs vēlamies dzirdēt oriģinālus stāstus un just patiesas emocijas. Tieši tas aizrauj klausītājus un palīdz idejām izplatīties. 
  • Atdeve: iespēja runāt TEDxRiga netiek dota katram. Mēs sagaidām, ka piedalīsies treniņu procesā un mēģinājumos. Tas ir nozīmīgs priekšnoteikums, lai tavs stāsts veidotos tik aizraujošs, cik vien iespējams. 
  • Aizrautība: tikai patiesa kaislība ļauj sasniegt nospraustos mērķus. Mēs gaidām, ka iespēja būt TEDxRiga runātājam tevi pa īstam aizraus, jo aizrautība palīdzēs tavam stāstam nonākt pie klausītājiem visā pasaulē.

TEDxRiga jeb neatkarīgi organizēts TED ideju forums Rīgā pirmoreiz tika rīkots 2012. gada jūnijā, gūstot milzu atsaucību. TEDx Youtube kanālā publicētie TEDxRiga video kopumā skatīti jau vairāk nekā pusotru miljonu reižu. TEDxRiga ir visvairāk skatītais ideju forums Latvijā.

TED ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi “Idejas, ar kurām vērts dalīties” (Ideas Worth Spreading). Organizācijas pamatmērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar dažādu nozaru speciālistu radītām idejām cilvēces attīstībai un dzīves kvalitātes un apkārtējās vides uzlabošanai. TED kustības ietvaros izcili cilvēki dalās savos stāstos līdz 18 minūtēm ilgās prezentācijās, iepazīstinot skatītājus ar savām idejām un sasniegumiem. Mājaslapā TED.com šo prezentāciju video skatīti jau vairāk nekā miljards reižu.

TEDx ideju forumus savās pilsētās reizi gadā saskaņā ar TED izsniegto licenci rīko lielākie šīs organizācijas aktīvisti no visas pasaules. Tā ir iespēja ne vien popularizēt TED idejas dažādās pasaules malās, bet arī iesaistīt krietni plašāku runātāju un klausītāju loku savstarpējā komunikācijā, pasauli mainošu ideju veicināšanā un šo ideju pārvēršanā reālos darbos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu