Iedvesmojoties no Baltijas, honkongieši aicina uz Honkongas ceļu (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Honkongas demokrātijas atbalstītāji plāno jaunu akciju – piektdien, Baltijas ceļa 30. gadadienā, sarīkojot Honkongas ceļu. Ideja par Honkongas ceļa rīkošanu izplatījusies pirmdien Honkongas tīmekļa forumā LIHKG, ko demokrātijas aizstāvji izmanto, lai apmainītos idejām. Šobrīd gan nav skaidrs, cik daudz cilvēku šādā akcijā varētu piedalīties, vēsta Honkongas tīmekļa vietne “Hong Kong Free Press”.

23.augustā apritēs 30 gadi, kopš divi miljoni Baltijas valstu iedzīvotāju sadevās rokās, izveidojot 600 kilometru garu cilvēku ķēdi, tādējādi pieprasot brīvību no Padomju Savienības. Baltijas ceļš savienoja visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētas.

LIHKG izklāstītā ideja aicina Honkongas iedzīvotājus piektdienas vakarā pulcēties trīs vietās pie trīs galvenajām Honkongas dzelzceļa līnijām, lai, stāvot uz ietvēm un, sadodoties rokās, izveidotu dzīvās ķēdes kā miermīlīga protesta formu. Saskaņā ar idejas autoru plānu trīs cilvēku ķēžu kopējais garums varētu veidot aptuveni 32 kilometrus.

“Baltijas valstis [1989.gadā] parādīja pasaulei, ka tās ir vienotas. Honkongas iedzīvotāji tagad arī ir vienoti. Mēs pieprasām visu mūsu prasību izpildi,” LIHKG savu ideju izklāsta foruma lietotājs ar segvārdu “Spring Worm”.

Kā vēstīts, Honkongas iedzīvotāji protestē kopš šā gada 9.jūnija. Iedzīvotāju neapmierinātību izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā  Honkongas  parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā  un veikt demokrātiskas reformas.

Protestētāji pieprasa, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas  valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek sarīkotas demokrātiskas vēlēšanas, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšana par policijas vardarbību pret demonstrantiem un tiek atbrīvoti protestos iepriekš aizturētie cilvēki.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaulē lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

“Mēs pieprasām, lai [Ķīnas] centrālā un Honkongas valdība ieklausās spēcīgajā to cilvēku viedoklī, kas cīnās par demokrātiju un neatkarību. [..] Mēs turpināsim piesaistīt starptautisko mediju uzmanību, lai parādītu starptautiskajai sabiedrībai mūsu apņēmību un vienotību cīņā par demokrātiju. Mēs bīdīsim Honkongu arvien augstāk starptautiskajā dienaskārtībā, cerot, ka tas mums palīdzēs piesaistīt plašāku starptautisko atbalstu,” aicinājumā uz Honkongas ceļu norāda foruma lietotājs.

Pēdējā Honkongas iedzīvotāju protesta akcijā, kas notika svētdien, ielās esot izgājuši 1,7 miljoni cilvēku, liecina protesta akcijas organizatoru aplēses. Šīm aplēsēm gan nav neatkarīga apstiprinājuma.

Jaunas protesta akcijas Honkongas iedzīvotāji plāno rīkot arī sestdien un svētdien.

 
Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu