Nemieros Indonēzijā aizdedzināta provinces parlamenta ēka

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indonēzijas Rietumpapua provincē pirmdien izcēlās nemieri un tika aizdedzināta vietējā parlamenta ēka, tūkstošiem cilvēku protestējot pret neatkarību atbalstošo studentu aktīvistu aizturēšanu nedēļas nogalē.

Ziņu aģentūras AFP reportieris no notikuma vietas vēstīja, ka tūkstošiem cilvēku izgājuši Rietumpapua provinces galvaspilsētas Manokvari ielās un tādēļ paralizēta 130 000 cilvēku apdzīvotā pilsēta.

Daļa demonstrantu aizdedzināja veikalus un transportlīdzekļus, nolauza ceļazīmes, kā arī apmētāja valdības institūciju ēkas ar akmeņiem.

"Ir aizdedzināta parlamenta ēka," televīzijas kanālam "Kompas TV" paziņoja Rietumpapua provinces gubernatora vietnieks Mohamads Lakotani.

Foto: AFP/SCANPIX

"Ir cietis pilsētas centrs, tirgus, osta un veikali. Praktiski ir paralizēta jebkāda darbība," viņš piebilda.

Ar protestētāju mestiem akmeņiem savainoti trīs policisti. Pagaidām nav skaidrs, vai nemieros ir ievainots arī kāds no demonstrantiem.

Varasiestādes pirmdien slēgušas vietējās skolas.

Gadu desmitiem Rietmpapua turpinājušies nemieri pret Indonēzijas varu. Province robežojas ar Papua-Jaungvineju.

Papua, kas atrodas Jaungvinejas salas rietumu pusē un neatkarību pasludināja jau 1961.gadā, līdz 1963.gadam bija Nīderlandes kolonija, kad to pārņēma Indonēzija. Oficiāli tā Indonēzijas sastāvā tika inkorporēta 1969.gadā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītu kopienu līderu balsojumu, ko daudzi uzskata par falsifikāciju.

Pirmdienas nemierus izraisīja ziņas, ka sestdien, kad Indonēzija atzīmēja neatkarības dienu, valsts otrā lielākajā pilsētā Surabajā varasiestādes izmantojušas asaru gāzi un aizturējušas 43 papuasu studentus.

Vietējie mediji un papuasu aktīvisti ziņoja, ka policija iebrukusi kopmītnēs un izmantoja asaru gāzi, lai izklīdinātu studentus, kurus tur aizdomās par Indonēzijas karoga iznīcināšanu.

Nacionālās policijas preses pārstāvis Dedi Prasetjo nenoliedza, ka policija ir izmantojusi asaru gāzi, bet uzstāja, ka studenti Surabajā pirms atbrīvošanas īslaicīgi iztaujāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu