Kanādas opozīcija pieprasa policijai sākt izmeklēšanu pret Trudo (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo tiekasar Ukrainas jauno prezidentu Volodimiru Zelenski
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo tiekasar Ukrainas jauno prezidentu Volodimiru Zelenski Foto: Reuters/AFP/EPA/AP/Scanpix

Pēc tam, kad ētikas komisija atzinusi, ka Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ir pārkāpis ētiskās normas, izdarot spiedienu uz bijušo ģenerālprokurori kādā krimināllietā, opozīcija pieprasījusi policijai sākt izmeklēšanu pret valdības vadītāju.

Konservatīvo līderis Endrū Šīrs ar aicinājumu sākt izmeklēšanu par iespējamo tiesas darba traucēšanu vērsies pie Kanādas karaliskās jātnieku policijas (RCMP).

Pagājušajā nedēļā neatkarīgais parlamenta ētikas komisārs Mario Dions atzinis, ka Trudo pārkāpis noteikumus, izdarot spiedienu uz bijušo tieslietu ministri Džodiju Vilsoni-Reiboldu, lai viņa izturas pielaidīgi pret "SNC-Lavalin", kas ir nozīmīgs darba devējs Kvebekas provincē.

Nesen nācis gaismā, ka arī policija izrādījusi interesi par šo lietu.

"Ņemot vērā gan ētiskas komisāra atzinumu, gan atklātībā nonākušās ziņas par RCMP iepriekšējo iesaisti, es šodien oficiāli pieprasīju RCMP veikt vēl vienu pārbaudi," preses konferencē pavēstīja Šīrs.

"Mēs zinām, ka Džastins Trudo ir pārkāpis likumu. Mums jāzina, vai viņš ir pastrādājis noziegumu," piebilda konservatīvo līderis.

Monreālā bāzētā kompānija "SNC-Lavalin", kas piedāvā inženiertehniskos, sagādes un celtniecības pakalpojumus dažādos rūpniecības sektoros, 2015.gadā tika apsūdzēta korupcijā par amatpersonu piekukuļošanu Lībijā laikā no 2001.gada līdz 2011.gadam, kad tur pie varas atradās Muamara Kadafi režīms.

Vilsone-Reibolda, kas no 2015.gada līdz šā gada janvārim ieņēma Kanādas tieslietu ministres un ģenerālprokurores amatu, atteicās ietekmēt prokuratūru, lai tā rastu lietā izlīgumu, un maijā tiesa atzina, ka ir pietiekami daudz pierādījumu, lai prāvu turpinātu.

Pēc atkāpšanās no amata Vilsone-Reibolda parlamentā liecināja, ka viņa izjutusi "pastāvīgu" politisko spiedienu, tostarp "slēptus draudus".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu