Nemieros Indonēzijas provincē no cietuma izbēguši vairāki simti ieslodzīto

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vismaz 258 ieslodzītie izbēguši no cietuma Indonēzijas Rietumpapua provincē, kur notika demonstrācijas pret papuasu studentu aizturēšanu Austrumjavas provincē, otrdien paziņoja vietējā amatpersona.

Valsts labošanas iestādē Sorongā atradās 547 cietumnieki, kad protestētāju iespaidā sākās nemieri cietumā un tika aizdedzināta daļa iestādes ēkas, paziņoja cietuma ģenerāldirektors Ade Kusumanto.

Demonstranti izsita ēkas ārējo sienu un izbēga, viņš stāstīja.

"Protestētāji cietumu apmētāja ar akmeņiem, kā rezultātā cietumnieki sacēlās un uzbruka sargiem," Ade teica ziņu aģentūrai DPA, piebilstot, ka viens sargs ir ievainots.

Tūkstošiem cilvēku pirmdien izgāja Rietumpapua provinces galvaspilsētas Manokvari un citu pilsētu ielās. Daļa demonstrantu aizdedzināja veikalus un transportlīdzekļus, nolauza ceļazīmes, kā arī aizdedzināja vairāku valdības institūciju ēkas.

Demonstranti protestēja pret papuasu studentu, kas piektdien pieprasījuši pašnoteikšanos dzimtajai pusei, aizturēšanu Austrumjavas provincē.

Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo pirmdien aicināja saglabāt mieru, paziņojot, ka valdība ciena papuasus un gādā par viņu labklājību.

Policija Austrumjavas provincē aizturējusi desmitiem papuasu protestētāju, bet vēlāk viņus atbrīvoja.

Papuasu aktīvisti apgalvo, ka pret viņiem izturējās skarbi un rasistiski.

Indonēzijas drošības spēki ir pastiprinājuši operācijas Papua pēc tam, kad separātiski noskaņoti nemiernieki decembrī nogalināja ap 20 ceļu būvnieku.

Indonēzijai piederošo Jaungvinejas salas daļu veido Papua un Rietumpapua province.

Papua, kas atrodas Jaungvinejas salas rietumu pusē un neatkarību pasludināja jau 1961.gadā, līdz 1963.gadam bija Nīderlandes kolonija, kad to pārņēma Indonēzija. Oficiāli tā Indonēzijas sastāvā tika inkorporēta 1969.gadā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītu kopienu līderu balsojumu, ko daudzi uzskata par falsifikāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu