Regulāras ēdienreizes neievēro 32% Latvijas iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Katrs trešais jeb 32% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viens no viņu kaitīgajiem ieradumiem ir neregulāra ēšana, liecina jaunākais "Mana Aptieka&Apotheka Veselības indekss".

Tikmēr speciālisti uzsver, ka neregulāra ēšana ar laiku var radīt būtisku kaitējumu veselībai. Uztura speciāliste Agrita Spēlmane norāda, ka neregulāra ēšana rada kaitējumu gadījumos, kad, pavadot ilgas stundas bez ēdiena, nākamajā reizē tiek izvēlēta pārlieku liela porcija, kā rezultātā cilvēks var pārēsties.

Neregulāru ēšanu atzīst arī gandrīz ceturtā daļa jeb 24% respondentu, kuri vienlaikus apgalvojuši, ka kopumā viņu dzīvesveids ir veselīgs. Visbiežāk neregulāri ēd tieši vīrieši - 37% aptaujāto vīriešu un 27% aptaujāto sieviešu ēd neregulāri.

Kā liecina aptaujas dati, neregulāru ēšanu kā kaitīgu ieradumu Veselības indeksa dalībnieki atzīmējuši visbiežāk, un regulāra smēķēšana vai neveselīga ēšana atzīmēta retāk. 

Pēc aptaujā paustā, visbiežāk par regulārām ēdienreizēm piemirst gados jauni cilvēki, jo šāds ieradums ir 42% personu vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kā arī 39% cilvēku vecumā no 35 līdz 44 gadiem. Tikmēr tikai personu 64 līdz 75 gadu vecumam mēdz neregulāri ēst. 

Kā skaidroja uztura speciāliste, jauniešu dzīvesveids 21. gadsimtā ir dinamisks, tāpēc gatavošanai laika neatliek daudz. Vienlaikus viņa uzskata, ka jaunieši un sabiedrība vairāk jāizglīto ar praktiskām iemaņām, kā plānot ēdienreizes, kā ātri un garšīgi pagatavot veselīgus ēdienus. 

"Mana Aptieka&Apotheka Veselības indekss" ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, kas tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Aptaujā piedalījušies 1009 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Šis ir ceturtais "Mana Aptieka&Apotheka Veselības indekss".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu