Vai Ķirsim taisnība, ka 11 domniekiem ir statuss korupcijas lietās? (8)

Evita Puriņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Jaunās vienotības Rīgas domes frakcija atkārtoti norādījusi uz pilsētas līdzšinējās vadības atbildību galvaspilsētas novešanā līdz finanšu un korupcijas krīzei. Taču vai taisnība frakcijas vadītājam Vilnim Ķirsim, ka 11 domes deputātiem pašlaik ir dažāda veida statusi ar korupciju saistītos kriminālprocesos?

“Ja mēs atgriežamies pie korupcijas, manuprāt, ļoti labs indikators ir tas, ka no 60 deputātiem šobrīd 11 RD deputātiem ir dažāda veida statusi dažādās krimināllietās. Tātad 11 deputāti… īstenībā otra lielākā frakcija aiz Saskaņas ir vajāto, aizdomās turamo, kratīto un tā tālāk …”

“Mēs ar kolēģi dzērām kafiju un tā ātri piemetām,” Re:Check sacīja Ķirsis, jautāts, kā nonācis līdz šādam skaitlim. Viņš telefonsarunā uzskaitīja 11 pašreizējos domes deputātus. Viņi tiešām saistīti ar dažādiem skandāliem, taču aizturētā, aizdomās turētā vai apsūdzētā statuss kriminālprocesos ir vai ir bijis tikai dažiem.

Šogad aprīlī lietā par iespējamu dienesta stāvokļa izmantošanu un dokumentu viltošanu tika aizturēts domnieks un Rīgas 1. slimnīcas valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs (Saskaņa). Augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza viņu apsūdzēt, norādot, ka Sevastjanovs organizējis iepirkumu par jau izpildītiem darbiem ar mērķi iegūt pašvaldības budžeta līdzekļus 9,5 tūkstošu eiro apmērā.

Jūlija vidū KNAB aizturēja tobrīd RD deputāti Baibu Broku, kas vēlāk apturēja darbību Nacionālajā apvienībā. Mediji ziņoja, ka, iespējams, pieņemts kukulis vismaz 20 000 eiro apmērā un noformēts kā ziedojums Brokas vadītajai Biatlona federācijai. Viņai tika piemērots aizdomās turētās statuss.

Savukārt maija vidū KNAB veica kratīšanu Rīgas tūrisma attīstības birojā (RTAB), aizturēja tā valdes locekļus Vitu Jermoloviču (GKR) un Maksimu Tolstoju (Saskaņa). Lietā, kur tiek izmeklēta iespējama zaudējumu nodarīšana pašvaldībai ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, abiem tika piemērots aizdomās turēto statuss.

Saistībā ar RTAB lietu Ķirsis nosauca arī jauno domes priekšsēdētāja vietnieci no Saskaņas Annu Vladovu. Jau ziņots, ka RTAB lietā aizdomās turētajam Tolstojam liegts ar viņu kontaktēties. Publiskas informācijas, ka viņai lietā būtu kāds procesuālais statuss, gan nav. Pati Vladova Re:Check norādīja, ka Ķirsim attiecībā uz viņu nav taisnība, savukārt KNAB norādīja, ka nav tiesīgs sniegt informāciju par kriminālprocesā iesaistītajām personām

Tāpat Ķirsis Re:Check nosauca domnieku Alekseju Rosļikovu. Viņa kabinetā tiešām notika kratīšana, taču nevis saistībā ar korupciju, bet gan lietā par nacionālā, etniskā un rasu naida raisīšanu. To veica Valsts drošības dienests, un Rosļikovs lietā ir liecinieks.

Bez minētajiem Ķirsis Re:Check minēja arī piecus RD deputātus – bijušos konsultantus Rīgas satiksmē: Sandri Bergmani, Igoru Kuzmuku, Jefimiju Klementjevu, Viktoru Paškovu (visi Saskaņa) un Andri Bērziņu (GKR). Jau rakstīts, ka daļa labi apmaksāto konsultāciju, iespējams, bijušas fiktīvas. Izmeklēšanu šajā lietā veic Valsts policija, kas Re:Check apstiprināja, ka pašlaik nevienai personai nekāds statuss tajā nav piemērots.

Secinājums: Ķirša minētie 11 domnieki ir saistīti ar dažādiem kriminālprocesiem. Tomēr viņš nav gluži precīzs, sakot, ka visiem tajos ir statuss. Procesuālais statuss ar korupciju saistītos kriminālprocesos ir tikai daļai no nosauktajiem 11 deputātiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu