Atbalstot "Honkongas ceļu", Viļņā izraisās konfrontācija ar Pekinas atbalstītājiem (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkonga
Honkonga Foto: Foto:AFP/Scanpix

Vairāki simti cilvēku piektdien pulcējās mītiņā Viļņas Katedrāles laukumā, lai paustu atbalstu Honkongas demokrātijas aizstāvjiem, kas tieši tai pašā stundā 8000 kilometrus no Lietuvas izgāja ielās, lai "Baltijas ceļa" gadadienā, sekojot Lietuvas, Latvijas un Igaunijas paraugam, sadotos rokās akcijā "Honkongas ceļš".

Viļņas mītiņa noslēgumā izraisījās asa vārdu apmaiņa starp tā dalībniekiem un Pekinas atbalstītājiem, galvenokārt Viļņas ķīniešiem, un Lietuvas Seima deputātam Mantam Adomēnam pat nācās izsaukt palīgā policiju.

Uz mītiņa sākumu laukumā ieradās nedaudz vairāk par pussimtu aktīvistu, bet drīz vien viņiem lielā skaitā pievienojās garāmgājēji, uz vairākām minūtēm arī sadodoties rokās simboliskā solidaritātes akcijā.

Cilvēki turēja rokās Lietuvas, Honkongas un Tibetas karogus un plakātus, kuros vilka paralēles starp Baltijas ceļu 1989.gadā un Honkongas ceļu 2019.gadā un nosodīja Ķīnas rīcību Tibetā, Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā un Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā.

Viens no akcijas rīkotājiem, Seima deputāts Mants Adomēns, atgādināja, ka lietuviešiem pirms 30 gadiem bijis svarīgs "katrs atbalsta žests no brīvās pasaules", un uzsvēra, ka akcijas mērķis ir "parādīt honkongiešiem, ka viņi nav aizmirsti".

"Mums "Baltijas ceļš" kļuvis par skaistām, nostalģiskām atmiņām, bet Honkongai tā ir tagadne, situācija, kurā viņi joprojām cīnās," Adomēns sacīja ziņu aģentūrai BNS.

Kad lielākā daļa atbalsta akcijas dalībnieku izklīda un laukumā bija palikuši tikai nepilni divdesmit cilvēki, viņu virzienā devās aptuveni tikpat daudz Ķīnas centrālās valdības atbalstītāju, galvenokārt Lietuvā dzīvojošu ķīniešu, kuri līdz tam bija vērojuši notiekošo no attāluma.

Nesot lielus un mazus Ķīnas karogus, viņi iejuka starp akcijas iniciatoriem. Viens no pienācējiem turēja plakātu "Honkonga pieder Ķīnai, Tibeta pieder Ķīnai uz mūžīgiem laikiem". Starp abām pusēm izraisījās asu vārdu pārmaiņa, pamudinot Adomēnu izsaukt policiju.

Ķīnas tirdzniecības kameras Lietuvā vadītājs Haonaņs Vans žurnālistiem paziņoja, ka honkongiešu atbalstītājus esot maldinājusi nepatiesa informācija medijos.

"Mēģiniet viņiem pajautāt - vai viņi ir bijuši Honkongā, vai viņi ir bijuši Ķīnā, ko viņi tur tos karogus, par ko viņi iestājas? Tas jau šeit ir tikpat kā terorisms," viņš izteicies.

Adomēns savukārt oponentus nosaucis par "komunistu prostitūtām" un skandējis "Slepkavas, ejiet mājās!".

Jau ziņots, ka piektdien, "Baltijas ceļa" 30.gadadienā, tūkstošiem Honkongas demokrātijas aizstāvju pulcējušies uz līdzīgu akciju - "Honkongas ceļu", lai, sadodoties rokās, parādītu starptautiskajai sabiedrībai savu vienotību un apņēmību.

Protestus Honkongā, kas sākās 9.jūnijā, izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto personu izdošanu Ķīnai. Lai gan protestētāju spiediena rezultātā Honkongas  parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek sarīkotas demokrātiskas vēlēšanas, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšana par policijas vardarbību pret demonstrantiem un tiek atbrīvoti protestos iepriekš aizturētie cilvēki.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai  Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu