Tusks: Uz nākamo G7 samitu drīzāk jāaicina Ukraina, nevis Krievija (44)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropadomes prezidents Donalds Tusks
Eiropadomes prezidents Donalds Tusks Foto: AP/Scanpix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sestdien paziņojis, ka, viņaprāt, uz nākamo G7 samitu drīzāk vajadzētu uzaicināt Ukrainu, nevis Krieviju.

"Tika uzskatīts, ka [Krievija] ies pa demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību ceļu," komentējot sākotnējo uzaicinājumu Maskavai pievienoties G7, norādīja Tusks.

"Šodien centīšos pārliecināt savus sarunu biedrus, ka labāk būtu uz nākamo G7 samitu uzaicināt, protams, kā viesi Ukrainu," pirms Biaricā paredzētās G7 pārstāvēto valstu līderu sanāksmes izteicās bijušais Polijas premjerministrs.

Krievija tika izslēgta no toreizējās G8 grupas 2014.gadā, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā, taču ASV prezidents Donalds Trumps izteicies, ka Maskavai vajadzētu ļaut atgriezties pasaules demokrātisko lielvaru klubā.

Tusks pirms sestdienas samita arī izteicās, ka Eiropas Savienība (ES) būs "lojāla" pret Franciju, ja Tramps izšķirsies aplikt franču vīnus ar muitas nodevām.

"Ja ASV uzliks tarifus Francijai, ES atbildēs ar to pašu," uzsvēra Eiropadomes prezidents.

Viņš gan piebilda, ka "pēdējais", ko viņš vēlētos, ir konfrontācija ar "mūsu labāko sabiedroto".

Pievēršoties breksita tēmai, Tusks izteicās, ka ir gatavs jebkura veida sadarbībai ar Lielbritāniju, taču viņš nesadarbošoties, bezvienošanās breksita tuvināšanā.

Savukārt saistībā ar Amazones baseina mežu ugunsgrēkiem, kas, domājams, ieņems īpaši svarīgu vietu samita dienaskārtībā, Eiropadomes prezidents izteicās, ka grūti iedomāties tirdzniecības līguma akceptēšanu ar "Mercosur", kamēr Brazīlija nepieliek pienācīgas pūles šo postošo ugunsgrēku apslāpēšanā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu