Vairāki īpašnieki Rail Baltica dēļ varētu zaudēt savus mazdārziņus (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūkupurvs ir neliela apkaime, ko no vienas puses ieskauj Zolitūde, bet no otras puses – Rīgas lidosta. Mūkupurvu drīz gaida pārmaiņas – tiks veidots jauns dzelzceļa uzbērums, kas sadalīs apkaimi divās daļās, vēsta portāls lsm.lv.

Šajā apkaimē dzīvo aptuveni 200 cilvēku; daudzi uz šejieni brauc vasarā, lai apkoptu savus mazdārziņus, kuru pastāvēšana ir apdraudēta Rail Baltica projekta dēļ.

"Kad ņēmu šo mazdārziņu, man teica, ka 104., 105. zemesgabalā dārziņi tiks likvidēti. Bet man ir 109., tātad pavisam blakus,” saka mazdārziņa īpašniece Lūcija.

Jāatzīmē, ka trūkst skaidrības par daudziem Mūkupurva mazdārziņiem. Cilvēki pagaidām vēl turpina audzēt dārzeņus, augļus un ogas, taču dārza mājas remontēt baidās.

Taču apdraudēti ir ne tikai mazdārziņi, bet arī dzīvojamās ēkas. Pašlaik projektā paredzēts, ka dzelzceļa trase ies tieši caur Mūkusalas iedzīvotāja Anda māju.

“Man ir mājoklis, bet šeit man ir viss – saimniecība, pirts, garāža, te turu automašīnu. Mēs it kā te dzīvojam, braucam uz šejieni kā uz darbu. Saimnieks bija atbraucis, rādīja vienu projektu.  Šī māja, tā māja… Īsāk sakot, visas šīs mājas tiks nojauktas. Astoņpadsmit gadu laikā te ļoti daudz ieguldīts. Protams, būs žēl, ja nojauks. Bet ko padarīsi. Būtu vēl kādi pieci seši gadi – pēc tam jau man neko vairs nevajadzēs,” stāsta Andis.

Kā norāda “Rail Baltica” projekta īstenotāja Latvijā, uzņēmuma “Eiropas dzelzceļa līnijas” projekta vadītājs Ingus Ozolants, īpašuma atsavināšanu paredzēts pabeigt jau līdz 2021. gadam.

Dzelzceļa uzbēruma būvniecība Mūkupurvā skars aptuveni divdesmit zemesgabalus, uz kuriem ir vasarnīcas, siltumnīcas, pirtis un citas būves, taču, pēc “Eiropas dzelzceļa līniju” rīcībā esošajam ziņām, neviena no ēkām nav nodota ekspluatācijā.

Video: LSM sižets krievu valodā par Rail Baltica ietekmi uz Mūkupurvu

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu