Malaizijā sāk tiesāt bijušo premjeru par pusmiljarda eiro izlaupīšanu no stratēģisko investīciju fonda

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Malaizijas bijušais premjerministrs Nadžibs Razaks
Malaizijas bijušais premjerministrs Nadžibs Razaks Foto: Reuters/ScanPix

Malaizijā trešdien sākās tiesas prāva, kurā bijušais premjerministrs Nadžibs Razaks apsūdzēts par gandrīz pusmiljarda eiro ekvivalentas summas izlaupīšanu no valsts stratēģisko investīciju fonda "1Malaysia Development Berhad" (1MDB).

Runā Augstajā tiesā Kualalumpurā prokurors Gopals Šri Rams uzsvēra, ka Nadžiba "nolūks bija vairot savu bagātību".

Prokurors izklāstīja, kā laikā no 2011. līdz 2014. gadam veiktas sarežģītas transakcijas, un to rezultātā nauda nonākusi pie Nadžiba. Viņš fondā bijis vienīgais noteicējs svarīgāko jautājumu izlemšanā un izdarījis spiedienu uz fonda valdi, lai tā apstiprinātu nelikumīgas transakcijas, kas nereti veiktas lielā steigā.

Šajā lietā Nadžibam izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā un amata pilnvaru pārsniegšanā, kā rezultātā viņš no 1MDB līdzekļiem nelikumīgi piesavinājies 2,28 miljardus ringitu (490 miljonus eiro).

66 gadus vecais Nadžibs savu vainu šajās apsūdzībās noliedz.

Saistībā ar līdzekļu izlaupīšanu no 1MDB Nadžibs apsūdzēts arī citās krimināllietās, taču šī ir lielākā un svarīgākā no šīm lietām.

Fondu Nadžibs izveidoja 2009.gadā drīz pēc tam, kad kļuva par premjerministru. Skandāla dēļ par līdzekļu izlaupīšanu no 1MDB Nadžiba vadītā partija "Apvienotā malajiešu nacionālā organizācija" pagājušajā gadā cieta sakāvi parlamenta vēlēšanās un Nadžibs zaudēja premjera amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu