Vai Amēliju Erharti apēda milzu krabji?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wiki

Pavisam nesen Roberts Balards, kurš savulaik atrada Titānika vraku, sāka meklēt Amēlijas Erhates lidaparāta atliekas. Kā viņam veicās?

1937. gada 2. jūlijā Erharte ar savu navigatoru Fredu Nūnanu bija ceļā uz Haulenda salu Klusajā okeānā. Viņi jau sešas nedēļas atradās ceļā, lai apceļotu apkārt zemeslodei, tomēr jau tad Erharte bija pirmā sieviete vēsturē, kas vienatnē veica transatlantisko lidojumu. Viņa bija aviācijas propagandētāja un agrīnā feminisma ikona.

Erharte un Nūnans, kā zināms, nekad nenonāca Haulenda salā. Kādā ceļa posmā, šķiet, viņu lidmašīnai aptrūkās degvielas, un viņi sīko salu okeāna vidū pazaudēja no sava redzesloka. Kas notika tālāk – nav zināms.

Amēlija Erharte un Freds Nūnans pie lidaparāta "Lockheed Electra 10E" 1937. gada 27. jūnijā.
Amēlija Erharte un Freds Nūnans pie lidaparāta "Lockheed Electra 10E" 1937. gada 27. jūnijā. Foto: Wikimedia Commons

Vispārpieņemtā teorija ir tāda, ka Erhartes lidmašīnai pietrūka degvielas un tā nogāzās kaut kur netālu no Haulenda salas un nogrima okeāna dzīlēs. Tā vismaz uzskata ASV valdība. Tomēr citi domā, ka Erharte un Nūnans nolaidās uz koraļļu rifa, kas ieskāva Gārdnera salu, ko mūsdienās sauc par Nikumaroro salu. Par to liecina satrauktie radiosignāli, kas vairākas naktis pēc nolaišanās tika saņemti no šīs salas.

Pagājušajā mēnesī Balards kopā ar pētnieku komandu pārmeklēja Nikumaroro piekrastes ūdeņus, kamēr “National Geographic” arheologu komanda pārmeklēja pašu salu.

Lidmašīna "Lockheed Electra 10E"
Lidmašīna "Lockheed Electra 10E" Foto: Wikimedia Commons

Ekspedīcijas laikā tika izvirzīta teorija, kas varētu izskaidrot to, kas notika ar Erharti un Nūnanu, ja viņi patiešām avarēja blakus Nikumaroro salai. Proti, Nūnans gāja bojā avārijas laikā, lidaparāts nogrima, bet Erharte vairākas nedēļas dzīvoja uz salas kopā ar salas iemītniekiem - metru gariem kokosriekstu krabjiem.

Eksperti domā, ka krabji apēda Erhartes atliekas pēc tam, kad viņa nomira.

1940. gadā britu pētnieki uz šīs salas atrada 13 kaulus, kuru skaitā bija arī galvaskauss. Pēc kaulu analīzes pētnieki paziņoja, ka tās ir neliela auguma eiropiešu vīrieša atliekas, tomēr ne visi pētnieki tam piekrīt.

Kokosriekstu krabis.
Kokosriekstu krabis. Foto: pixabay.com

Ja šie 13 kauli tiešām ir Erhartes, tad kas notika ar pārējiem 193 kauliem, kādi ir cilvēka skeletā? Pētnieki saka, ka vainīgi varētu būt krabji, kas kaulus sasmalcinājuši un izkaisījuši pa salu.

Lai pārbaudītu šo teoriju, pētnieki šīs sugas krabjiem iedeva cūkas ķermeni. Krabji uzreiz uzklupa cūkai, aprija tās gaļu, bet vairākus kaulus aizvazāja pat 20 metru tālu.

Lai arī Balardam un pētnieku komandai nav izdevies atrast lidaparātu joprojām, tomēr tas nenozīmē, ka meklējumi ir beigušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu