Džonsona atbildes gājiens: izaicina opozīciju balsot par pirmstermiņa vēlēšanām

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons metis izaicinājumu opozīcijai, aicinot balsot par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu 15.oktobrī, ja, kā paredzams, likumdevēji atbalstīs likumprojektu, kas nepieļauj bezvienošanās "Brexit".

Opozīcijas iesniegtais "kapitulācijas likums", par kuru paredzēts balsojums trešdienas vakarā, "iedragā valsts spējas vest sarunas" ar Eiropas Savienību (ES), uzrunājot parlamenta deputātus, norādīja Džonsons.

"Šī valdība gatavojas panākt vienošanos ar mūsu draugiem Briselē," piebilda premjers, atkārtoti paužot pārliecību, ka ES līderi galu galā piekritīs izslēgt no "Brexit" vienošanās tā dēvēto pagaidu risinājumu, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz Īrijas un Ziemeļīrijas robežas.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka nesaredz alternatīvu pagaidu risinājumam, lai nosargātu Ziemeļīrijas miera līgumu un ES vienoto tirgu.

Kā jau ziņots, Džonsona uzstājība uz Apvienotās Karalistes izstāšanos 31.oktobrī par katru cenu novedusi pie šķelšanās Konservatīvajā partijā, kuras rezultātā Džonsons zaudēja kontroli pār parlamentu.

21 konservatīvo deputāts pieslējās opozīcijai svarīgā balsojumā par sarunu sākšanu, lai nākotnē varētu pieņemt likumu, kas valstij neļaus izstāties no ES bez vienošanās. Vēl viens konservatīvo deputāts pat pārgāja liberāldemokrātu rindās.

Kamēr britu parlaments vēl atradās vasaras pārtraukumā, Džonsons pieprasīja deputātu brīvdienas pagarināt līdz oktobra vidum. Tādējādi parlamenta rīcībā būtu tikai divas nedēļas, lai pretotos Džonsona izlolotajiem "Brexit" plāniem. 

Lielbritānijas karaliene Elizabete II piekrita Džonsona lūgumam, nosakot, ka parlamenta darbs tiks apturēts ne agrāk kā pirmdien, 9.septembrī, un ne vēlāk kā ceturtdien, 12.septembrī. Parlamentu paredzēts atkal sasaukt pirmdien, 14.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu