Eksperts: Džonsons bija pārāk agresīvs un pārrēķināja savas spējas (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Likumprojekts, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās "Brexit", visticamāk, tiks apstiprināts arī Lielbritānijas Lordu palātā, kas nozīmē, ka premjerministrs Boriss Džonsons bijis pārāk agresīvs un pārrēķināja savas spējas, aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta - Pārstāvju palāta - trešdienas vakarā atbalstīja likumprojektu, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās "Brexit", bet noraidīja premjerministra un Konservatīvās partijas līdera Borisa Džonsona tūlīt pēc tam iesniegto priekšlikumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī. 

Pēc Andžāna paustā, šis likumprojekts, visticamāk, tiks atbalstīts arī Lordu palātā, un ārkārtas vēlēšanas tomēr nenotiks. "Tas nozīmē, ka Boriss Džonsons bija pārāk agresīvs un tomēr pārrēķināja savas spējas," pauda eksperts.

Pat ja ārkārtas vēlēšanas notiktu, viņaprāt, Džonsona izredzes uzvarēt "nav akmenī kaltas".

"Konservatīvajos rodas aizvien lielāka neapmierinātība un gan liberāļi, gan leiboristi varētu gūt panākumus. Tomēr uzskatu, ka, ja ārkārtas vēlēšanas būs, tad tikai pēc tam, kad būs novērsts bezvienošanās breksits," pauda Andžāns. 

Viņaprāt, pagaidām ir arī grūti prognozēt, vai ES varētu piekrist vēlreiz pagarināt "Brexit" termiņu, un, pat ja tas notiktu, diskusijas būtu ļoti smagas. "Visskeptiskākā pagaidām bijusi Francija. "Brexit" notikumu haosam nav redzams gals, taču gan Lielbritānijas, gan Eiropas Savienības sabiedrība no tā jau ir nogurusi," sacīja eksperts. 

Kā ziņots, ar 327 balsīm par un 299 balsīm pret apakšpalāta trešajā lasījumā trešdien apstiprināja likumprojektu, kas ļaus uzdot premjerministram pieprasīt Eiropas Savienībai (ES) "Brexit" atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments līdz 19.oktobrim nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās "Brexit".

Džonsons ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai ar bloku būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem. Premjers noliedzis, ka vēlētos bezvienošanās "Brexit", taču uzstāj, ka no viņa noteiktā termiņa - 31.oktobra - nedrīkst atkāpties, jo valdībai tas ir instruments spiediena izdarīšanai uz ES nolūkā panākt vienošanos.

Runājot parlamentā, Džonsons teica, ka likumprojekts "iznīcina valdības iespējas vest sarunas", tāpēc viņam nav citu iespēju, kā ierosināt pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī, lai iegūtu jaunu mandātu.

"Ja es joprojām būšu premjerministrs [pēc vēlēšanām] otrdien, 15.oktobrī, tad mēs izstāsimies 31.oktobrī ar, es ceru, daudz labāku vienošanos," sacīja premjers, kurš iepriekš bija solījis, ka ierosinās pirmstermiņa vēlēšanas, ja likumprojekts par bezvienošanās "Brexit" bloķēšanu tiks pieņemts.

Tomēr lielākās opozīcijas partijas - leiboristu - līderis Džeremijs Korbins nodēvēja Džonsona priekšlikumu par pirmstermiņa vēlēšanām par cinisku. Korbins teica: lai gan viņš ir par ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu, leiboristi priekšlikumu par pirmstermiņa vēlēšanām atbalstīs tikai pēc tam, kad likumprojekts, kas dod iespēju bloķēt bezvienošanās "Brexit", būs ieguvis likuma spēku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu