"Clean R": Pagaidu noregulējumā atkritumu apsaimniekošanu Rīgā varēs nodrošināt tikai vairāki uzņēmumi kopā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Konkurence padome (KP) rosinās noteikt pagaidu noregulējumu atkritumu savākšanai Rīgā no 15.septembra, šo pakalpojumu spēs nodrošināt tikai vairāki uzņēmumi kopā, pauda atkritumu apsaimniekotāja "Clean R" izpilddirektors Valerijs Stankevičs.

Viņš norādīja, ka tehniski nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā ir iespējams, tomēr pagaidu noregulējums rada juridisku risku un neskaidrību, piemēram, par pakalpojuma apmaksu. "Ir skaidrs, ka 35 000 līgumus vienā dienā nevar noslēgt. Tas prasa noteiktu laiku. Pie šāda scenārija pakalpojuma pārrāvums ir neizbēgams, vismaz daļai klientu. Tāpat arī runāt par pakalpojuma izmaksām pagaidu noregulējuma gadījumā ir pāragri, jo nav skaidri zināmi pakalpojuma sniegšanas nosacījumi un termiņš," norādīja Stankevičs.

Viņš arī pauda, ka KP rokās ir daudz efektīvāki, sabiedrības interesēs balstīti instrumenti, lai neradītu Rīgā vides krīzes riskus. "Ja KP izmeklēšanas laikā konstatē pārkāpumus, tai ir likumā noteiktas pilnvaras rīkoties atbilstoši konstatētajiem pārkāpumiem," minēja Stankevičs.

"Esam lielākais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums Latvijā, tomēr pat mums vieniem pašiem nav kapacitāte sniegt šādu pakalpojumu pilnā apjomā. Rīgā atkritumu izvešanai ir nepieciešamas vairāk nekā 80 automašīnu un vismaz 35 000 konteineru. Mūsu autoparkā, kas plānots Rīgai, ir tikai 60 mašīnu, no kurām liela daļa ilgstošo neskaidrību par Rīgas atkritumu apsaimniekošanas nākotni dēļ ir novecojušas. Tas nozīmē, ka pie jebkuriem nosacījumiem tā būs uzņēmumu apvienība, kas varēs sniegt pakalpojumu pagaidu noregulējuma apstākļos," viņš skaidroja.

Vienlaikus kompānijas izpilddirektors aicināja visas iesaistītās puses, tostarp KP un Rīgas domi atbildīgi risināt radušos situāciju un neradīt Rīgas pilsētai vides piesārņojuma riskus nesavāktu atkritumu dēļ.

LETA jau ziņoja, "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", lai atbilstoši publiskā iepirkuma rezultātiem Rīgā nodrošinātu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizāciju un ieviestu atkritumu šķirošanas risinājumus. Vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

No 15.jūlija sākta līgumu pārslēgšana ar "Tīrīga", kas līdz 15.septembrim jāizdara visiem dzīvokļu un ēku īpašniekiem vai apsaimniekotājiem - gan iedzīvotājiem, gan juridiskām personām.

Savukārt KP 30.jūlijā paziņoja, ka par iespējamu Eiropas Savienības dibināšanas līguma pārkāpumu ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu