Ieskats slepenajā Ukrainas operācijā, kurā notverto Cemahu vēlāk izmantoja ieslodzīto apmaiņā ar Krieviju (25)

Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Viņu misija bija pilnīgi slepena – nepamanītiem iekļūt ienaidnieka teritorijā, sagūstīt "mērķi" un nogādāt to Kijevā. Viņi apzinājās, ka misija būs bīstama, tomēr viņu komandieris uzsvēra, ka misija ir paredzamā riska vērta un ka pavēle nākusi no pašas "augšas". Ja misija izdosies, tad tā var radīt nopietnu pagrieziena punktu – kādu tieši, viņiem netika atklāts. Tomēr viņi piekrita. Raidorganizācijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" ("RFE/RL") Ukrainas nodaļa atskatās uz Ukrainas specdienestu šovasar īstenoto slepeno misiju, kurā Austrumukrainā tika aizturēts bijušais separātistu kaujinieks Vladimirs Cemahs, kurš vēlāk tika iesaistīts Krievijas un Ukrainas ieslodzīto apmaiņā.

27.jūnija agrā rītā maza Ukrainas specdienestu vienība iekļuva Krievijas atbalstīto Austrumukrainas kaujinieku kontrolētajā teritorijā. Rūpīgi izvairoties gan no pamanīšanas, gan mīnām, vienības dalībnieki galu galā nokļuva līdz Doņeckas apgabala pilsētai Sņižnei, kas atrodas aptuveni 20 kilometru attālumā no Ukrainas robežas ar Krieviju. Sņižnē vienība ielauzās kādā namā, kur sagūstīja padzīvojušu plikpaurainu vīrieti ar ūsām un aizveda viņu sev līdzi.

Ceļā atpakaļ uz Ukrainas valdības kontrolēto teritoriju pie Doņeckas divi no vienības dalībniekiem uzkāpa mīnām, gūstot smagus ievainojumus. Cietušos biedrus drošībā nogādāja citi vienības dalībnieki.

Misija tika izpildīta, bet par to nāksies maksāt augstu cenu – viens no sprādzienā cietušajiem zaudēs kāju, bet otrs vēlāk slimnīcā mirs no gūtajiem ievainojumiem.

Par Cemaha sagūstīšanas operācijas norisi "RFE/RL" pastāstījis viens no vienības dalībniekiem.

58 gadus vecais Cemahs, kurš ir Ukrainas pilsonis un bija Sņižnes iedzīvotājs, iepriekš vadīja pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" pretgaisa aizsardzību Sņižnes pilsētā laikā, kad tai līdzās 2014.gada 17.jūlijā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna.

Ukrainas Drošības dienests (UDD), Aizsardzības ministrija un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs attiecās sīkāk komentēt Cemaha notveršanas operācijas norisi.

Tomēr "RFE/RL" avota teiktais lielā mērā sakrīt ar Ukrainas un Krievijas mediju iepriekš ziņoto par Cemaha sagūstīšanu, kā arī ar ievainotā vienības dalībnieka sociālajos tīklos veiktajiem ierakstiem.

Cemaha notveršana Ukrainas sabiedrībā tika uztverta ar atzinību, tomēr īpašu nozīmīgumu šis notikums ieguva septembra sākumā, kad Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka Ukrainas un Krievijas ieslodzīto apmaiņas veiksmīga norise esot atkarīga no Cemaha iekļaušanas tajā.

Ieslodzīto apmaiņa notika 7.septembrī un tā ietvēra kopumā 70 cilvēkus, abām pusēm veicot apmaiņu 35 pret 35.

Šīs apmaiņas rezultātā Cemahs nonāca Krievijā. Cemaha iekļaušana gūstekņu apmaiņas darījumā nav labas ziņas Nīderlandes vadītajai Malaizijas reisa MH17 notriekšanas izmeklēšanas komisijai, kas Cemahu uzskata par vērtīgu liecinieku lidmašīnas notriekšanas lietā.

Nīderlandes ārlietu ministrs Setfs Bloks paziņoja, ka MH17 lietas izmeklētājiem izdevās nopratināt Cemahu pirms viņa nogādāšanas Maskavā. Tā brīža Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko 8.septembrī pavēstīja, ka izmeklētāji Cemaham piedāvājuši darījumu, kas paredzēja viņa kļūšanu par liecinieku MH17 traģēdijas lietā, tomēr viņš šo piedāvājumu noraidījis.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Jānotver dzīvs

Cemahu sagūstījušās vienības dalībnieks, kurš vēlējās palikt anonīms, norādīja, ka šī operācija augstākajā līmenī tikusi plānota ilgu laiku. Vienību veidoja dažādu Ukrainas izlūkošanas un drošības dienestu darbinieki, un galīgo apstiprinājumu tās īstenošanai viņi saņēma vien dienu pirms operācijas norises.

"Ja kaut kas noiet greizi, ir labi zināt pēc iespējas mazāk," par sarunām ar savu priekšniecību stāsta "RFE/RL" informācijas avots.

Viņš uzsver, ka viņam nemaz netika atklāts, kā sauc cilvēku, ko vienībai paredzēts sagūstīt. Aprakstīts tika vienīgi "mērķa" vizuālais izskats un vieta, kur viņš atrodas.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

"Mēs jautājam vienam no izlūkdienestu komandieriem: "Vai drīkst "klientu" likvidēt, ja kaut kas noiet greizi?" un "Vai šī operācija ir ievērojamā riska vērta?" "Uz pirmo jautājumu komandieris atbildēja: "Nē, nekāda gadījumā. Viņš jānotver dzīvs". Uz otro viņš atbildēja: "Jā, šī operācija ir visnopietnāko risku vērta. Ja viss izdosies, tas būs nopietns pagrieziena punkts," stāsta vienības dalībnieks.

Nemanītiem ielavīties separātistu kontrolētajā teritorijā vienībai izdevās, jo visi tās dalībnieki ir pieredzējuši kareivji, kuri jau iepriekš cīnījušies Austrumukrainā, tāpēc labi pārzina konkrēto apvidu.

Skrējiens cauri mīnu laukam

Sņižnē vienības dalībnieki sagūstīja Cemahu viņa mājās. Sīkākas detaļas par sagūstīšanas norisi vienības dalībnieks nevēlējās atklāt.

Savukārt Cemaha sieva pēc notikušā Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versijai atklāja, ka mājā bijušas redzamas cīņas pēdas un asinis.

Vedot Cemahu atpakaļ uz Ukrainas valdības kontrolēto teritoriju, vienība ar gūstekni bija spiesta šķērsot mīnu laiku, kas atrodas starp abu pušu kontrolētajām teritorijā.

Tā kā viss notika lielā steigā, divi vienības dalībnieki uzkāpa mīnām. Viņi abi guva smagus ievainojumus un viens no viņiem 11.jūlijā slimnīcā nomira.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Pareizais lēmums

Pēc nogādāšanas Ukrainas spēku kontrolētajā teritorijā, Cemahs nekavējoties tika pārvests uz Kijevu.

Kijevā Cemaham tika izvirzīta apsūdzība par teroristiskas grupas izveidi, par ko draud cietumsods līdz 15 gadiem. Tomēr Cemahs netika tiesāts.

Tā vietā 7.septembrī Cemahs kopā ar 34 cilvēkiem tika iesēdināts lidmašīnā, kas viņus nogādāja Maskavā.

Krievija bija uzstājusi, lai Cemahs obligāti tiek iekļauts ieslodzīto apmaiņā.

Ukrainas prezidents Volodimrs Zelenskis vēlāk izteicās, ka Cemaha iekļaušana ieslodzīto apmaiņā esot bijis smags lēmums. Tomēr šim lēmumam piekrīt liela daļa Ukrainas sabiedrības, jo tas palīdzēja Ukrainā atgriezt Krievijas sagūstītos ukraiņus, tostarp režisoru Oļehu Sencovu, kurš cietumā Krievijā pavadīja piecus gadus.

"Zelenskis pieņēma pareizo lēmumu. Bez Cemaha politiskie ieslodzītie un karagūstekņi joprojām atrastos Krievijā un Kremlis varētu turpināt izdarīt spiedienu uz Ukrainu savā stilā. Ar agresiju," norāda Ukrainas laikraksta "Mirror Weekly" Oleksandrs Hrebets.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu