Desmitiem tūkstošu eiro vērti kokmateriāli pazuduši arī uz robežas ar Igauniju (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Kokmateriāli, ilustratīvs attēls
Kokmateriāli, ilustratīvs attēls Foto: Paula Čurkste/LETA

Mēneša sākumā Iekšējās drošības birojs aizturēja robežsardzes amatpersonas krimināllietā par krāpšanu un dienesta noziegumiem, kur viena no sadaļām ir par Krievijas robežjoslā nogāzto un pazudušo mežu, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Raidījums noskaidroja, ka šis nav pirmais gadījums, kad mežs robežjoslā ir nozāģēts, bet valsts naudu nav saņēmusi. Tā noticis arī attīrot robežstigu ar Igauniju.

2016.gadā par ziemeļu robežas iztīrīšanu robežsardze  samaksāja 440 tūkstošus eiro.   Firma, kas darbus veica, Kokus nozāģēja un aizveda, bet robežsargiem pateica, ka lietderīgu koku tur nav bijis. Robežsargi, kas uz robežas augošo mežu nebija novērtējuši,  noticēja. 

Lai gan valsts prioritāte jau 5 gadus ir Austrumu robežas sakārtošana, robežsardze 2016.gadā izlēma izzāģēt arī stigu gar Igaunijas robežu. Darbs tika ātri padarīts, taču iegūtie kokmateriāli pazuda. 

Robeža ar Igauniju nekad nav kopta. Tam pietrūcis naudas un kopš Latvija pievienojās Šengenas zonai, tā nav bijusi aktualitāte. Tur ikdienā nestaigā robežsargu patruļas un nav nepieciešama arī pēdu josla vai žogs. Tomēr 2016.gadā, kad robežsardze saņēma pirmos miljonus robežu sakopšanai, 440 tūkstošus atvēlēja arī sešu metru platās robežjoslas attīrīšanai no kokiem un krūmiem.

Konkursā par darbu veikšanu uzvarēja firmu Bosslex un Ražošanas komercfirmas L.E.O. apvienība. Uzvarētāji daudz nekavējās un  2016.gadā ķērās pie darba. Izzāģēja kokus, nopļāva krūmus un zāli. Ar līgumā prasīto koku sakņu izraušanu un zemes virskārtas frēzēšanu 15 centimetru dziļumā tik labi negāja. Celmi ir palikuši. Līgums prasīja, lai firmas nozāģētos kokus nodod robežsargiem. Tomēr koki līdz viņiem nenonāca. Neskatoties uz to parakstīja darbu nodošanas dokumentus.

2016.gadā bija iepirkums par Igaunijas robežas joslas izciršanu, kur tika maksāti 400 tūkstoši, un arī tur tie koki, nav nekādu dati, ka valsts būtu saņēmusi kādu naudu. 

Latvijas Igaunijas robeža iet gar Ronaldam Reutam piederošās mājas, vēsturiskā muitas punkta pagalmu.  Viņš redzējis ka koki bijuši. Robežas tīrītāji rosījušies viņa acu priekšā, sazāģēto koku krautuve atradās uz blakus esošā pašvaldības zemes gabala. Baļķu vedēji sabojājuši viņa piebraucamo ceļu, vēsta raidījums.

euts salabot sabojāto ceļu prasījis gan robežsardzei, gan Iekšlietu ministrijai. Abas iestādes atrakstās, ka bojājumi nav viņu darīšana un sūta māju saimnieku pie darbu veicēja SIA Bosslex un L.E.O. apvienības. 

Firma Bosslex darbību uzsākusi tikai 2016.gadā.  Tas arī ir vienīgais gads, kad uzņēmums uzrāda apgrozījumu, 440 tūkstošus eiro. Tobrīd uzņēmuma īpašniece ir kāda Elžbeta Haidurova.  Pēc tam firma ieslīgst nodokļu parādos un vairs nav sniegusi gada pārskatus. Šovasar likvidēta. Komercfirma L.E.O. ir aktīva firma ar biroju, darbiniekiem un divu miljonu apgrozījumu. 

Uzņēmuma īpašnieks Ļevs Saratovs skaidro, ka viņa firma neko par robežu nezina. Konkursā piedalījusies, jo to palūdzis viņa draugs Jevgēņijs Golubkovs no Bosslex, lai varētu izpildīt prasību par apgrozījumu.

Uzņēmumējs apstiprināja, ka ir draugos ar nu jau bijušo Robežsardzes nodrošinājuma pārvaldes priekšnieku Valeriju Širokovu. Širkovs bija atbildīgā amatpersona par Igaunijas robežas tīrīšanas iepirkumu. Pagājušajā gadā Iekšējās drošības birojs viņu aizturēja lietā par prasībām neatbilstoša robežas aprīkojuma – sensoru un kameru  - iepirkšanu. Tagad viņš turpina darbu robežsardzē, taču citā amatā. 

Robežsardze līdz šim noliedz, ka tās darbinieki būtu pārkāpuši likumu robežu ierīkošanā, būtu pieļāvuši uz robežas nocirsto koku pazušanu. Iekšējās drošības birojs ir pārliecināts, ka likums ir pārkāpts un pagājušā nedēļā aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Izmeklētāji viņu tur aizdomās dienesta pilnvaru pārsniegšanā un krāpšanas atbalstīšanā, krimināllietā par Austrumu robežas būvniecību.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu