Vīrieti apsūdz par divu slaucēju turēšanu kalpībā. Kas sīkāk zināms par pirmo cilvēktirdzniecības tiesvedību Latvijā? (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Vidzemes rajona tiesā Cēsīs šodien, 18. septembrī, skatīja Latvijā pirmo lietu, kurā kāds apsūdzēts cilvēktirdzniecībā – par darbinieku ekspluatāciju. Par to piemērojams cietumsods. Cēsu novada Vaives pagasta fermas “Mežmaļi” saimnieks apsūdzēts par divu cilvēku turēšanu kalpībā. Šodien viņam tika dota pēdējā iespēja izteikties. Apsūdzētais vainu neatzīst. Prokurore jau iepriekš nolēmusi prasīt divarpus gadus cietumā, taču cietušās pārstāve uzskata, ka sodam jābūt bargākam – četriem gadiem cietumā. No tiesas ziņo Vidzemes TV.

Divi cietušie, Agrita un Gunārs, katrs savā laika posmā no 2016. līdz 2017. gadam strādāja saimniecībā "Mežmaļi", saņemot vien daļu apsolītās samaksas. Tā kā Agritai nebija, kur dzīvot, viņa tika izmitināta saimniecībā.

Neizmaksātās algas dēļ Agrita uzrakstīja iesniegumu Valsts darba inspekcijā; "Mežmaļos" ieradās policija, kas novājināto un nelikumīgi nodarbināto sievieti aizveda uz patvērumu centru "Drošā māja".

Tiesā Agritu aizstāv centra juriste Gita Miruškina. Kā atklāja juriste, ar cietušo strādājuši gan psihologi, gan mediķi, - Agritai bija nepieciešams veikt operācijas rokām, jo pirksti aiz aukstuma bija tā savilkti, ka tos nebija iespējams atlocīt. 

Miruškina pastāstīja, ka abi cietušie ir garīgi slimi cilvēki, kā arī piemetināja, ka Agrita bija spiesta dzīvot neapkurināmā telpā, kas izbūvēta blakus kūtij. Telpā valdījusi liela smaka un nekārtība.

"Mežmaļu" saimnieks Dainis Gipters gan noraida apsūdzības, norādot, ka darbiniekiem bija iespēja pamest saimniecību jebkurā laikā un par paveikto darbu ar abiem ir norēķinājies. Gipters arī apgalvo, ka abi darbinieki nav vēlējušies slēgt darba līgumus.

Kā pastāstīja prokurore Daiga Gavariņa, lietā ir pietiekami daudz pierādījumu, lai pierādītu, ka apsūdzētais ļaunprātīgi izmantojis abas personas smagā darbā ilgā laika periodā, nesamaksājot par paveikto, pats gūdams materiālu labumu.

Lēmumu tiesa pasludinās piektdien.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu