Zelenskis oligarhu ielenkumā (11)

Pēta "Kyiv Post"
Foto: Reuters/AFP/Sputnik/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis solīja izmēzt korupciju, bet kopš stāšanās amatā viņam apkārt grozās oligarhi: Zelenska bijušais priekšnieks Igors Kolomoiskis, bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un viņa znots, miljardieris-oligarhs Viktors Pinčuks, oligarhi Rinats Ahmetovs un Dmitro Firtašs, iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, Harkovas mērs Genādijs Kerness un Odesas mērs Genādijs Truhanovs, uzskaita laikraksts "Kyiv Post". Vai Ukrainā notiek "reoligarhizācija"?

"Mēs gribam, lai prezidentam Volodimiram Zelenskim veicas - Ukrainas dēļ. Bet četrus mēnešus pēc viņa stāšanās prezidenta amatā mēs redzam satraucošus signālus," norādīts laikraksta 20.septembra numura redaktora slejā.

Oligarhi - turīgi uzņēmēji ar slēptu vai neslēptu politisko varu - ilgstoši diktējuši toni Ukrainas politikā un izmantojuši to kā instrumentu, lai vairotu paši savu bagātību. Kaut arī Zelenskis nāca pie varas ar solījumu par korupcijas iznīdēšanu, patiesībā aizvadītajos mēnešos notikusi "pie varas esošo oligarhu rotācija", norāda "Kyiv Post".

"Toksiskais draugs" Kolomoiskis

Kolomoiska vārds izskanēja jau priekšvēlēšanu laikā, kad Zelenskis par vēlētāju balsīm vēl cīnījās ar saviem galvenajiem sāncenšiem Petro Porošenko un Jūliju Timošenko. 

Kolomoiskim piederošais televīzijas kanāls "1+1" vairāku gadu garumā pasūtīja pārraides Zelenska producentu kompānijai. Viena no tām bija seriāls "Tautas kalps", kurā Zelenskis atveidoja teju nejauši pie varas tikušu Ukrainas prezidentu, kurš bez žēlastības cīnījās ar korupciju.

Telekanāls "1+1" atbalstīja Zelenska priekšvēlēšanu kampaņu. Tomēr Zelenska un odiozā oligarha saites netika pārrautas arī pēc vēlēšanām.

10.septembrī Zelenskis uzņēma Kolomoiski savā birojā (kā apgalvo Kolomoiskis, tikšanās inciators bija Zelenskis). Nedēļu pēc tikšanās Ukrainas premjerministrs Oleksijs Hončaruks intervijā laikrakstam "Financial Times" izteicās, ka Kijeva meklējot "kompromisu" ar Kolomoiski saistība ar "PrivatBank", bet vēlāk no šiem vārdiem distancējās. Kolomoiskis savulaik bija "PrivatBank" īpašnieks un tiek turēts aizdomās par 5,5 miljardu dolāru izkrāpšanu. Lai novērstu bankas krahu, tā tika pārņemta valsts īpašumā.

Kolomoiskis vainu noliedz un apgalvo, ka banka esot tikusi no viņa nozagta. Viņš pieprasa kompensāciju.

Uzbrauc auto, aizdegas māja

Pagājušajā nedēļā netālu no Kijevas tika nodedzināta Ukrainas Nacionālās bankas bijušās prezidentes Valērijas Hontarevas māja.

"Māja ir pilnībā izdegusi... Man vairs nav spēka ar to ņemties," dažas stundas pēc ugunsgrēka "Kyiv Post" žurnālistiem īsziņā rakstīja Hontareva. Viņa vadīja valsts centrālo banku 2016.gadā - laikā, kad "PrivatBank" tika nacionalizēta. 

Hontareva apgalvo, ka Kolomoiskis viņai esot draudējis.

Ugunsgrēks mājā nav vienīgais draudīgais notikums, kas sievieti pēdējā laikā piemeklējis. Hontarevai, kas šobrīd ir vecākā zinātniskā līdzstrādniece Londonas Globālās politikas institūtā, augusta beigās uztriecās automašīna, bet vēl pirms mēneša Kijevā tika aizdedzināts auto, kas bija reģistrēts uz viņas meitas vārda.

Zelenskis nosodīja uzbrukumu un ar sava pārstāvja starpniecību uzdeva Ukrainas Drošības dienestam (UDD) palīdzēt policijai izmeklēšanā. Tomēr Zelenska saites ar Kolomoiski liek pilsoniskajai sabiedrībai, diplomātiem, investoriem un opozīcijas deputātiem būt uzmanīgiem.

"Daudzi uzbrukumu uzskata par simptomu oligarhu muskuļu izrādīšanai, tā parādot, ka no prezidenta Volodimira Zelenska viņiem nav jābīstas," raksta "Kyiv Post".

Oligarhu ielenkumā

Lai arī Zelenskis solīja izvētīt Ukrainu no korupcijas, pēc stāšanās amatā viņš daudzkārt kritizēts par to, ka nevēršas pret dažādos noziegumos un pārkāpumos apsūdzētiem oligarhiem un politiskās elites pārstāvjiem. Prezidenta tuvumā grozās ne tikai Kolomoiskis, bet arī bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un viņa znots, miljardieris-oligarhs Viktors Pinčuks, oligarhi Rinats Ahmetovs un Dmitro Firtašs, iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, Harkovas mērs Genādijs Kerness un Odesas mērs Genādijs Truhanovs.

4.septembrī medija RFE/RL žurnālisti nofilmēja opozīcijas deputāta un biznesmeņa Grigorija Surkisa dzimšanas dienas svinību viesus. Tur bija gan UDD priekšnieks Ivans Bakanovs, gan Zelenska padomnieks Sergejs Šefirs, gan arī vairāki Zelenska producentu kompānijas "Kvartal 95" aktieri. Ieradies bija arī Kolomoiskis, prokrieviskais deputāts Viktors Medvedčuks, Dmitro Firtaša sieva un trīs bijušie Ukrainas prezidenti. Tas norāda uz familiārām attiecībām amatpersonu un oligarhu starpā.

"Zelenskis grozās starp nepareizajiem cilvēkiem un sūta nepareizos signālus," raksta Londonā dzīvojošais ekonomists un Ukrainas notikumu pārzinātājs Timotijs Ešs. "Viņi atgriež Ukrainu 20 gadus senā pagātnē. Reformisti dzīvo bailēs. Pašlaik pieņemtie lēmumi raksturos atlikušo Zelenska prezidentūru."

Zelenskis pirms ievēlēšanas noliedza saites ar Kolomoiski. Bet nekur tālu tās nav jāmeklē: Kolomoiska bijušais advokāts Andrijs Bogdans iecelts par prezidenta administrācijas vadītāju.

Trīs žurnālisti no Kolomoiskim piederošajiem medijiem iekļuvuši Augstākajā radā. Viens no viņiem - Oleksandrs Dubinskis - tagad vada komisiju, kas atbildīga par valdes locekļu iecelšanu valstij piederošajās bankās. "PrivatBank" ir viena no tām.

Varas koncentrēšanās Zelenska rokās

Daļa deputātu un ekspertu uzskata, ka pēc uzbrukuma Hontarevai un vispārīgām apsūdzībām draudzībā ar oligarhiem Zelenskim vajadzētu rīkoties izlēmīgāk.

Ukrainas bijusī vicepremjere Ivanna Klimpuša-Cincadze laikrakstam "Kyiv Post" norāda - lai arī jaunajā Ukrainas parlamentā dominē uz reformām vērsti deputāti, viņu satrauc tas, ka Zelenskis šķietami koncentrē savās rokās varu un ietekmi, kā arī, iespējams, atrodas tādu oligarhu kā Kolomoiskis ietekmē.

Zelenskis pārliecinoši uzvarēja Ukrainas prezidenta vēlēšanās un uzreiz pēc inaugurācijas atlaida Augstāko radu. Drīz pēc tam notikušajās vēlēšanās viņa partija "Tautas kalps" saņēma vairāk nekā 40% balsu, kas nozīmē, ka Zelenskim ir milzīga ietekme arī pār parlamentu.

Zelenskis bauda arī nepieredzēti augstu tautas atbalstu - viņa popularitātes reitings turas virs 70% atzīmes.

"Ja viņš pārāk ilgi svārstīsies, tad redzēs, kā atbalsts izplēn vēl straujāk nekā diviem viņa otrreiz nepārvēlētajiem priekštečiem Viktoram Juščenko un Petro Porošenko," norādīts "Kyiv Post" redakcijas slejā. "Zelenskim jāizvēlas. Vai viņš būs visas tautas kalps, vai tikai piecu bagātāko un alkatīgāko pilsoņu?"

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu