Viņķele uzdod rast risinājumus pacientu tiesību pārstāvības nodrošināšanai pacienta nespējas gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzdevusi Veselības inspekcijai (VI) nākamnedēļ sarīkot diskusiju ar pacientu tiesību ekspertiem, lai veidotu regulējumu, kas ļautu pārstāvēt pacientus gadījumos, kad viņi paši to nevar, informēja ministres padomnieks Edgars Skvariks.

Pēc viņa paustā, diskusijas mērķis ir rast risinājumu drošai un mazāk birokrātiskai pacientu tiesību pārstāvībai, ja tāda nepieciešama pacienta veselības stāvokļa dēļ.

Nepieciešamība pēc izmaiņām normatīvajos aktos radusies saistībā ar gadījumu, kurā paciente tika izrakstīta no Rēzeknes slimnīcas ar insulta pazīmēm. Lai atbildīgās institūcijas varētu vērtēt Rēzeknes ārsta Georgija Tihonova atbildību un būtu iespējams iegūt datus par konstatēto, nepieciešama pašas pacientes rakstveida piekrišana, tostarp sensitīvo datu apstrādei, kaut arī tās iegūšana ir apgrūtinoša pacientes veselības stāvokļa dēļ.

Šī iemesla dēļ Viņķele rīkojumā inspekcijas vadītājai Indrai Dreikai uzdevusi līdz šī gada 20.oktobrim iesniegt priekšlikumus grozījumiem tiesību aktos, lai tuviniekiem būtu iespējams pacientu pārstāvēt gadījumos, kad pacientam ir ierobežotas iespējas pārstāvēt sevi. 

Kā ziņots, pacientes, kura tika izrakstīta no Rēzeknes slimnīcas ar insulta pazīmēm, tuvinieki sagatavojuši un nosūtījuši iesniegumus VI, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijai un Aroda tiesai, kas izskatīs lietu par Rēzeknes slimnīcas dežūrārsta Tihonova rīcību pacientes ārstēšanā.

Iesniegumos lūgts izvērtēt ārsta rīcību, pacienti izrakstot no Rēzeknes slimnīcas par spīti insulta pazīmēm, vadoties tikai pēc datortomogrāfijas izmeklējumu rezultātiem. Iesniegumos pausts, ka lēmumā neesot ticis ņemts vērā objektīvais pacientes stāvoklis un notikušās veselības stāvokļa izmaiņas, kā dēļ sievieti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nogādājis slimnīcā, kā arī neprofesionālo komunikāciju ar pacientes tuviniekiem.

Piemēram, LĀB  jau pirms kāda laika iesniegusi priekšlikumu Veselības ministrijai par labojumiem Pacientu tiesību likumā, lūdzot biedrības aroda tiesu iekļaut to subjektu lokā, kam ir tiesības saņemt informāciju par pacientu. Pagaidām gan grozījumi nav pieņemti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu