"Esam neziņā." Britu tūroperatora bankrots draud izjaukt pāra sapņu kāzas (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
"Thomas Cook" klienti Maljorkas lidostā. 23.septembris, 2019
"Thomas Cook" klienti Maljorkas lidostā. 23.septembris, 2019 Foto: AFP / Scanpix

Par bankrotu paziņojusi britu kompānija "Thomas Cook" - viens no lielākajiem un senākajiem tūroperatoriem pasaulē. Bankrots radījis haosu, jo Lielbritānijas valdībai tagad jānogādā atpakaļ valstī apmēram 150 000 ceļojumos esošu "Thomas Cook" klientu. Anglijā dzīvojošā Ruta raidorganizācijai BBC stāsta, ka bankrota dēļ varētu izjukt viņas sapņu kāzas gleznainajā Kiprā.

Heilzouenā, netālu no Birmingemas, dzīvojošā sieviete norāda, ka laulību ceremonija plānota jau pēc divām nedēļām - 8.oktobrī. Taču jaunākie notikumi liek bažīties, ka kāzas varētu nenotikt un daļu iemaksātās naudas vairs neredzēt.

Ruta stāsta, ka visu Kiprā plānotajam pasākumam vajadzīgo esot rezervējusi ar "Thomas Cook" starpniecību, tostarp dekorācijas, torti, ceremonijas un mielasta norises vietas, kā arī privāto bāru.

Apmēram 25 no gaidāmajiem 44 viesiem bija iegādājušies lidmašīnas biļetes, izmantojot "Thomas Cook" pakalpojumus.

"Līdz šim ar "Thomas Cook" nav bijusi nekāda saziņa, tāpēc esam neziņā," viņa saka. "Es zinu, ka mūs aizsargā [aviācijas regulatora apdrošināšana] ATOL, bet neesmu droša par tām lietām, ko caur "Thomas Cook" iegādājāmies no citiem uzņēmumiem, piemēram, dekorācijām. Tās izmaksāja 4000 mārciņas."

Ruta atklāj, ka savas "sapņu kāzas" esot plānojusi veselus divus gadus. Situāciju īpaši nepatīkamu padara tas, ka naudu lielajai dienai esot palīdzējuši sakrāt citi ģimenes locekļi, tai skaitā viņas 2017.gadā nogalinātais brālis. 

"Mēs sevi izvilkām no sērām, lai sarīkotu savu sapņu dienu," viņa atceras.

Ruta apņēmusies kāzas tomēr nosvinēt, taču ne ārvalstīs, jo esot "zaudējusi ticību".

Kas notiek ar ārvalstīs esošajiem "Thomas Cook" klientiem?

Brits Gerijs Sīgls sestdien sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka uz laiku esot ticis ieslēgts "Orangers Hotel" Tunisijā, kur atradās ceļojumā.

"Apsargi atteicās mūs izlaist no viesnīcas un iebarikādēja mūs tajā," norādīja Sīgls. Vēlāk viņš rakstīja, ka tomēr esot ticis līdz lidostai un svētdien aizlidojis atpakaļ uz dzimteni, ziņo aģentūra "Reuters".

"Thomas Cook" klienti Maljorkas lidostā. 23.septembris, 2019
"Thomas Cook" klienti Maljorkas lidostā. 23.septembris, 2019 Foto: AFP / Scanpix

"Murgs, murgs, stress. Neko tādu nevēlējāmies pirms atgriešanās mājās," stāsta Palmas lidostā Maljorkā iestrēgušais Niks, kurš ceļo kopā ar 12 un pusotru gadu veciem bērniem. "Bet ko padarīt? Citi cilvēki zaudēja darbu, tāpēc mūsu situācija nav tik slikta."

"Saka, ka tuvākajā laikā nebūšot nekādu lidojumu. Ja pareizi saprotu, mums lidostā būs jāpaliek līdz septiņiem vakarā. Mums vajadzēja izlidot jau svētdien desmitos. Mūs vedīs uz Mančestru un pēc tam autobusā uz Ņūkāslu," norāda Niks.

Skotijā dzīvojošā Helēna atklāj, ka uz Glāzgovu lidojošajiem pasažieriem esot pateikts, ka viņiem jākāpj lidojumā uz Anglijas pilsētu Birmingemu, no kuras pēcāk autobusā būs jābrauc uz Glāzgovu.

"Tas ir viss, ko zinu, bet plāni vēl varētu mainīties," sacīja Helēna. "Tas ir diezgan skumji, it īpaši visiem darbiniekiem."

"Reuters" žurnālisti lidostā uzrunāja arī kādu britu māmiņu ratiņkrēslā, kura bija iegādājusies lidojumu atpakaļ uz Glāzgovu. Viņa bažījās par to, kā ratiņkrēslā varēs ar autobusu mērot ceļu no Birmingemas uz Glāzgovu, kā arī norādīja, ka neesot saņēmusi nekādu informāciju no "Thomas Cook". 

Grieķijā pagaidām atrodas apmēram 50 000 "Thomas Cook" klientu, pirmdien apstiprināja Grieķijas tūrisma ministrija.

Pašlaik ārvalstīs esošajiem tūristiem ieteikts nemaz nebraukt uz lidostu, ja īpašā mājaslapā nav apstiprināts, ka viņu plānotais lidojums notiks. Savukārt britiem, kas tikai pošas ceļojumā, uz lidostu nav jēgas braukt vispār, jo visi "Thomas Cook" organizētie lidojumi no Lielbritānijas ir atcelti.

ATOL apdrošināšana ļaus ceļojuma piedāvājumu pircējiem atgūt par atpakaļceļa lidmašīnas biļeti un viesnīcu samaksāto naudu, norāda "Reuters". 

Saskaņā ar jaunākajām ziņām, Lielbritānijas valdība veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 "Thomas Cook" klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos. Taču kopumā pašlaik ceļojumos atrodas četras reizes vairāk jeb 600 000 kompānijas klientu.

Lielbritānijas valdība noīrējusi vairākus desmitus lidmašīnu. Daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā ar regulārajiem reisiem.

Šī būs lielākā cilvēku evakuācija  Lielbritānijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Vācijas valdība paziņojusi, ka par "Thomas Cook" Vācijas klientu nogādāšanu mājās rūpēsies apdrošināšanas kompānijas.

Tūrisma kompānija, kas darbību sāka pirms 178 gadiem, mēģināja piesaistīt 200 miljonus sterliņu mārciņu  (227 miljonus eiro) no privātiem investoriem, taču šie pūliņi cietuši neveiksmi.

"Tāpēc uzņēmuma padome  secinājusi, ka tai nav citas izvēles, kā veikt pasākumus, lai nekavējoties sāktu piespiedu likvidāciju," teikts "Thomas Cook" paziņojumā.

"Thomas Cook", kam ir sava lidmašīnu flote, gada apgrozījums bija apmēram 10 miljardi sterliņu mārciņu (aptuveni 11 miljardi eiro), un kompānija pārvadāja apmēram 20 miljonus klientu gadā.

Starp "Thomas Cook" piedāvātajiem galamērķiem bija Maldivija, Taizeme un Ķīna, taču kompānija lielākoties piedāvāja braucienus uz Vidusjūras kūrortiem, un šajā reģionā galvenie galamērķi bija Spānijai piederošā Maljorkas sala un Antalja Turcijā.

"Thomas Cook" grupai pieder apmēram 200 viesnīcas, kas darbojas ar dažādiem zīmoliem un aptuveni 100 lidmašīnas, kas izmanto zīmolus "Thomas Cook" un "Condor".

Kompānijai bija problēmas jau vairākus gadus, taču pēdējos mēnešos situācija strauji pasliktinājās. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu