Kafijas biezumi augkopībā: Latvijā veiktā pētījuma rezultāti un pārsteigumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Beidzot ir ieviesta skaidrība, kā labāk izmantot kafijas biezumus augkopībā! Par to ir parūpējusies kompānija Paulig Coffee Latvia un Nacionālā Botāniskā dārza Salaspils zinātnieki, kas pavasarī uzsāka unikālu eksperimentu ar dažādiem dārza augiem. Un nu sezonas beigās rezultāti un ieteikumi.

Veiktais pētījums par kafijas biezumu izmantošanu dārza augsnes ielabošanā nesis gan iepriekš paredzētus, gan arīdzan pāris visai negaidītus rezultātus.

Apstiprinājušās bažas, ka svaigu kafijas biezumu izmantošana augiem ne vienmēr palīdz augt - kafijas biezumi satur fizioloģiski aktīvas vielas, kas eksperimenta sākumā aizkavēja dārza augu attīstību.

Savukārt pēc pāris mēnešiem dobēs ar kafijas biezumu piedevu (1-5 litri kafijas biezumu uz 1m2) augšana izlīdzinājās, kas skaidrojams ar augšanu bremzējošo vielu izskalošanos un noārdīšanos augsnes mikroorganismu ietekmē.

Tas pats sakāms par nezāļu augšanu, sākumā sliktāk auga arī nezāles, vēlāk – gana braši. Dobes tika ravētas ļoti minimāli.

Pārsteigums bija konstatētais fakts, ka augi ar kafijas biezumu piedevu substrātā bija mazāk kaitēkļu skarti. Pirmie provizoriskie pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka svaigus kafijas biezumus labāk iestrādāt rindstarpās vai kompostēt un tikai nākamajā sezonā iestrādāt augsnē, kur augs dārza augi. Paulig Coffee Latvia turpinās sadarbību ar zinātniekiem un dienas kārtībā arī kāds neplānots eksperiments - otrreizēja kafijas biezumu uzlējuma vai novārījuma izmantošana augu kaitēkļu invāzijas ierobežošanā,

Jānorāda, ka saskaņā starptautiskās kafijas organizācijas datiem 2018.gadā pasaulē saražotās kafijas apjoms sasniedza 9,8 miljonus tonnu, kas ir par 4,8% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņš ir vidēji 4,1kg uz iedzīvotāju gadā, (Igaunijā 5,8; Lietuvā 5,9; Somijā 12,1).

Kopējais kafijas patēriņš Latvijā, rēķinot uz 1,9 miljoniem iedzīvotāju, hipotētiski sasniedz 7,8 tūkstošus tonnu gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu