Ķekavas domes vadība neredz pamatu atkāpties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķekavas novada domes deputāts Aigars Vītols
Ķekavas novada domes deputāts Aigars Vītols Foto: Ieva Makare/LETA

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire un priekšsēdētājas otrais vietnieks Valts Variks ("Vidzemes partija") neredz pamatu atkāpties no amatiem pēc tam, kad aizdomās par korupciju tika aizturēts viņu kolēģis Aigars Vītols (LZS).

Ķekavas novada domes deputāti šodien ārkārtas sēdē nobalsoja par domes priekšsēdētājas pirmā vietnieka Vītola atstādināšanu no amata pēc viņa paša vēlēšanās. Tūlīt pēc tam pirmā vietnieka amatā tika ievēlēts deputāts Andris Ceļmalnieks.

Kā pastāstīja deputāte Agnese Geduševa, domniekiem ir izdevies savākt sešus nepieciešamos parakstus, lai sasauktu sēdi arī par priekšsēdētājas atstādināšanu no amata. Pieprasījumu parakstījuši pieci opozīcijas deputāti, kā arī domnieks Juris Žilko (apvienība "Vienotība", "Latvijas attīstībai", "Izaugsme"). Pieprasījumu par sēdes sasaukšanu plānots iesniegt jau šodien un, balstoties uz pašvaldības nolikumu, sēde jāsasauc 72 stundu laikā.

Atkāpties domes vadību opozicionāri aicināja, jau skatot jautājumu par Vītola atstādināšanu. "Teju katrā domes sēdē pēdējos divus gadus mēs vēršam uzmanību uz pārvaldības neprofesionalitāti, necaurspīdīgumu, sadārdzinājumiem un citām problēmām. Tas ir novedis mūs pie tiesvedībām par to, ka dome nekorekti izmanto sev uzticētās tiesības, pie tā, ka uz pašvaldību brauc KNAB un sazin, kas vēl ir gaidāms," pauda deputāts Neils Kalniņš, aicinot vadību pēc būtības uzņemties atbildību.

Tikmēr koalīcijas pārstāvji pauda viedokļus, ka, lai arī radusies situācija nav glaimojoša ne domei, ne novadam, deputāti nevar uzņemties tiesneša lomu. "Ja kādam no jums ir vairāk informācijas, nekā mums šeit sēdošajiem, tad jums ir pienākums to sniegt attiecīgajiem dienestiem. Ja nav, tad nevajag spekulēt par kāda vainu," sacīja deputāts Juris Jerums (apvienība "Vienotība", "Latvijas attīstībai", "Izaugsme").

"Interesanti noklausīties spriedumu vēl pirms instanču atzinuma, taču skaidrs, ka jebkurš Vītola lēmums būtu slikts. Ja viņš paliktu - to apšaubītu, bet, ja nekavējoties uzņemas atbildību - arī ir slikti," sprieda Baire.

Vēlāk Baire žurnālistiem sacīja, ka viņai šajā lietā nekādas apsūdzības nav uzrādītas, tādēļ pamatu atkāpties viņa neredz. Viņa arī atzinīgi novērtēja Vītola soli uzreiz pēc KNAB veiktajām darbībām informēt viņu par notiekošo, kā arī novērtēja Vītola lēmumu uzņemties politisko atbildību un atkāpties no amata.

"Ja runa ir par konkrētu projektu, mums nav iespējama situācija, ka lēmumi tiek pieņemti vienpersoniski. Visi iepirkumi iet caur dokumentu vadības sistēmu un tās ir vairākas acis, kas šos dokumentus redz. Savā rīcībā es nekāda veida pārkāpumus nesaskatu un kā domes vadītājam mans pienākums ir noskaidrot, kas ir pamatā šiem apgalvojumiem un jānovērš, lai kas tāds nevarētu vairs būt iespējams," sacīja Baire.

Tikmēr Variks aģentūrai LETA sacīja, ka būtu dīvaini, ja opozīcija nerosinātu vadības atkāpšanos. "Tomēr vienkārši uztaisīt šovu, kur visi trīs atkāpjas - es nedomāju, ka tas novadam būtu labākais, ja vietā nāktu nepieredzējuši cilvēki, lai kā arī viņi mēģinātu pasniegt sevi par "tīriem". Zinot to, ko esmu vai neesmu darījis, es nejūtos atbildīgs par to, ja arī šāds aizdomīgs gadījums ir bijis," teica Variks.

Ķekavas domes kuluāros kā populārākā versija, par kuru projektu KNAB varētu būt veicis Vītola aizturēšanu, tiek minēts Loreķu lauka ūdensvada un kanalizācijas tīkla izbūve.

Projekta kopējā vērtība ir 4,49 miljoni eiro, no kuriem Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir 1,22 miljonu eiro apmērā, bet Ķekavas domes līdzfinansējums - 3,27 miljoni eiro.

Būvdarbus šajā objektā veica SIA "Ostas Celtnieks" un būvdarbi tika uzsākti jau 2018.gadā, bet noslēdzās šovasar. 

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja, ka piektdien aizturējis kādu Ķekavas novada pašvaldības amatpersonu un arī fizisku personu par iespējamu kukuļošanu saistībā ar būvdarbu veikšanu. 

Kriminālprocess sākts šī gada 12.augustā pēc Krimināllikuma 320.panta trešās daļas, proti, par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Ķekavas novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieprasīja uzņēmējam kukuli 30 000 eiro apmērā, lai uzņēmējs saņemtu pēdējo maksājumu no Ķekavas novada pašvaldības par būvdarbu veikšanu projekta ietvaros, informēja KNAB.

Aizturētais bija Ķekavas novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Vītols.

Lai gan viņš noraida aizdomas kukuļošanā, līdz apstākļu noskaidrošanai viņš nolēmis atkāpties no vietnieka amata.

Svētdien notikušajā preses brīfingā uz žurnālistu jautājumiem, kāds ir viņa piemērotais drošības līdzeklis, kas ir viņa advokāts un kas ir lietā otra aizturētā fiziskā persona, Vītols neatbildēja, norādot, ka viņam ir aizliegts izpaust šādu informāciju.

Vītols noraidīja KNAB vērstos izteikumus, pārmetumus un iespējamās aizdomas. "Diemžēl, man nesaprotamu apstākļu dēļ man ir liegts skaidrot. Varu apstiprināt, ka biju KNAB telpās, savukārt pēc apstākļu noskaidrošanas man bija ļauts doties mājās. Gribu zināt pēc iespējas ātrāk iznākumu, bet tikmēr uzņemšos politisko atbildību un atkāpšos no amata līdz noskaidrosies apstākļi," viņš atklāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu